Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kalafior
1 sztuka -
koper świeży
1/2 pęczka -
cebula
1 sztuka -
por (biała część)
1/2 sztuki -
pietruszka
1 sztuka -
marchew
2 sztuki -
ziemniaki
4 sztuki -
masło klarowane
2 łyżki -
pieprz
-
sól do smaku
-
bulion drobiowy
2 litry -
żółtko jajek
1 sztuka -
mleko
1/4 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Zupa kalafiorowa z koperkiem
Cebulę i por pokroić w półplasterki.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę,por, podsmażyć parę 2 minuty, mieszając.
Resztę warzyw obrać, pokroić, dodać do garnka, chwilę razem podsmażać.
Zalać bulionem, gotować około 15 minut. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, dodać do zupy. Gotować razem 15 minut.
Pięć minut, przed zakończeniem gotowania, dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć płomień pod garnkiem. Rozmieszać żółtko z mlekiem, wlać do gorącej zupy. Wymieszać w razie potrzeby jeszcze doprawić .
SMACZNEGO!!!
Komentarze (17)
Załaduj więcej komentarzy (7)