Zupa kalafiorowa z koperkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 sztuka
  • koper świeży

    1/2 pęczka
  • cebula

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1/2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • pieprz

  • sól do smaku

  • bulion drobiowy

    2 litry
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • mleko

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i por pokroić w półplasterki.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę,por, podsmażyć parę 2 minuty, mieszając.
Resztę warzyw obrać, pokroić, dodać do garnka, chwilę razem podsmażać.
Zalać bulionem, gotować około 15 minut. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, dodać do zupy. Gotować razem 15 minut.
Pięć minut, przed zakończeniem gotowania, dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć płomień pod garnkiem. Rozmieszać żółtko z mlekiem, wlać do gorącej zupy. Wymieszać w razie potrzeby jeszcze doprawić .
SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 28.05.2016 23:37
Smaczna zupa, uwielbiam ją ze świeżym koperkiem :)
Bernadeta1 28.05.2016 16:36
pyszna wiosenna zupka
2milutka 28.05.2016 15:40
smaczna z pewnością :)
AZgotuj 28.05.2016 12:54
koniecznie muszę zrobić :) Pyszna :)
Wacław 28.05.2016 11:01
ja tez lubię takie zupy :-)
bertpvd 28.05.2016 11:01
piękna i pyszna zupka
ben-ka 28.05.2016 10:25
Taką zupkę i ja lubię:)
RenataZ-et 28.05.2016 10:05
lubię takie zupy
Madzai 28.05.2016 09:58
Najlepsze takie zupki :)
Grazyna0211 28.05.2016 09:55
smaczna zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat