Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowa z koperkiem

5.0
(32)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 sztuka
koper świeży 1/2 pęczka
cebula 1 sztuka
por (biała część) 1/2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
marchew 2 sztuki
ziemniaki 4 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
pieprz
sól do smaku
bulion drobiowy 2 litry
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa z koperkiem

Cebulę i por pokroić w półplasterki.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę,por, podsmażyć parę 2 minuty, mieszając.
Resztę warzyw obrać, pokroić, dodać do garnka, chwilę razem podsmażać.
Zalać bulionem, gotować około 15 minut. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, dodać do zupy. Gotować razem 15 minut.
Pięć minut, przed zakończeniem gotowania, dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć płomień pod garnkiem. Rozmieszać żółtko z mlekiem, wlać do gorącej zupy. Wymieszać w razie potrzeby jeszcze doprawić .
SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kacper_Gotuje 16.02.2021 20:40
Widzę wiele pochwał w komentarzach, a moim skromnym zdaniem w tym przepisie są podstawowe błędy i to na poziomie wiedzy bardzo mocno amatorskim. Nie chcę robić za internetoego trolla, który się czepia, ale muszę to skomentować. 1. Super, że zgadzamy się że podsmażanie warzyw uwalnia więcej aromatów, ale dlaczego podsmażasz wszystkie ważywa poza kalafiorem? To ma być zupa ważywna z kalafiorem czy kalafiorowa? 2. Nawet dziecko zna zasadę, że jeśli coś ma oddać smak do wody to trzeba to wrzucić do wody zimniej, w innym wypadku się zamknie i zachowa swój smak w środku, więc czemu kalafiora wrzucasz w trakcie gotowania? 3. Warto by dodać, że bulion powinien być zimny. 4. Każdy kto gotował kalafiora wie, że po 15 minutach to on może co najwyżej się podgotować ale na pewno nie jest miękki ani dobrze ugotowany. 5. Zadałem sobie trud zrealizowania tego przepisu mimo moich zastrzeżeń i przykro mi to powiedzieć, ale jak dla mnie wyszła zupa porowo cebulowa z dodatkiem twardego kalafiora.
Doradca Smaku 18.02.2021 18:26
Witaj, rozumiem, że przepis nie przypadł Ci do gustu. Liczba pozytywnych komentarzy jednak mówi sama za siebie - znalazł spore grono osób, którym ten przepis się podoba. Tak to już jest z gustami i sposobami gotowania, że nie każdemu musi odpowiadać i smakować to samo. :) W kategorii ZUPY znajdziesz wiele innych przepisów i jestem przekonany, że wśród tak licznego zbioru będą przepisy, które trafią również w Twój gust. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Mniam 28.05.2016 23:37
Smaczna zupa, uwielbiam ją ze świeżym koperkiem :)
Bernadeta1 28.05.2016 16:36
pyszna wiosenna zupka
2milutka 28.05.2016 15:40
smaczna z pewnością :)
AZgotuj 28.05.2016 12:54
koniecznie muszę zrobić :) Pyszna :)
Wacław 28.05.2016 11:01
ja tez lubię takie zupy :-)
bertpvd 28.05.2016 11:01
piękna i pyszna zupka
ben-ka 28.05.2016 10:25
Taką zupkę i ja lubię:)
RenataZ-et 28.05.2016 10:05
lubię takie zupy
Madzai 28.05.2016 09:58
Najlepsze takie zupki :)
Grazyna0211 28.05.2016 09:55
smaczna zupa
Alex_M 28.05.2016 09:41
dobra zupka
pestka 28.05.2016 08:57
lubię taką zupę
Ewelina1991 28.05.2016 08:40
smaczna zupka
Benita 28.05.2016 01:32
moja ulubiona zupka
Ania321 28.05.2016 00:25
Bardzo apetyczna :)
jagoda5913 28.05.2016 00:21
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak