Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chleb czerstwy 450 gram
mąka migdałowa 120 gram
wino czerwone wytrawne 400 ml
jaja 2 szt
jabłka 2-3 szt
skórka cytrynowa 1/2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
cukier trzcinowy 6 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba

Kroki postępowania

1
Ciasto przygotowałam z połowy porcji podanych składników/foremka o śr. 18cm/
i wykorzystałam czerstwy chleb kasztanowy.

-Chleb pokroić w kosteczkę , umieścić w misce i zalać dobrym,aromatycznym winem, które decyduje o smaku ciasta.
-Pozostawić kilkanaście minut do nasiąknięcia.
-Miękki chleb przełożyć na sitko by pozbyć się nadmiaru płynu delikatnie wycisnąć i przełożyć do misy -blendera.
-Krótko zmiksować i przełożyć do miski.
Jeśli nie posiadamy mąki migdałowej można zmielić taką samą ilość migdałów.
Krok 1 - Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba foto
2
-Dodać cukier, jajka, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, cynamon i starannie połączyć składniki .
Krok 2 - Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba foto
3
-Jabłka obrać , pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta.
-Delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba foto
4
-Foremkę dokładnie wyłożyć lekko wilgotnym papierem do pieczenia.
-Przygotowane ciasto przełożyć do formy ,wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170-180 st.C.
Krok 4 - Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba foto
5
-Piec ok 40 min.
Krok 5 - Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba foto
6
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba foto
7
Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Krok 7 - Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Isia 06.12.2012 12:12
fajne
aisoglam 05.12.2012 06:25
Ale sprytne ciasto! Będę musiała kiedyś spróbować upiec!
Zdzisław 04.12.2012 23:25
smaczne dodatki
kokoszka
kokoszka 04.12.2012 22:42
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak