Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chleb czerstwy

    450 gram
  • mąka migdałowa

    120 gram
  • wino czerwone wytrawne

    400 ml
  • jaja

    2 szt
  • jabłka

    2-3 szt
  • skórka cytrynowa

    1/2 łyżeczki
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier puder

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba foto
Ciasto przygotowałam z połowy porcji podanych składników/foremka o śr. 18cm/
i wykorzystałam czerstwy chleb kasztanowy.

-Chleb pokroić w kosteczkę , umieścić w misce i zalać dobrym,aromatycznym winem, które decyduje o smaku ciasta.
-Pozostawić kilkanaście minut do nasiąknięcia.
-Miękki chleb przełożyć na sitko by pozbyć się nadmiaru płynu delikatnie wycisnąć i przełożyć do misy -blendera.
-Krótko zmiksować i przełożyć do miski.
Jeśli nie posiadamy mąki migdałowej można zmielić taką samą ilość migdałów.
Krok 2 - Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba foto
-Dodać cukier, jajka, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, cynamon i starannie połączyć składniki .
Krok 3 - Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba foto
-Jabłka obrać , pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta.
-Delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba foto
-Foremkę dokładnie wyłożyć lekko wilgotnym papierem do pieczenia.
-Przygotowane ciasto przełożyć do formy ,wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170-180 st.C.
Krok 5 - Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba foto
-Piec ok 40 min.
Krok 6 - Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba foto
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Krok 7 - Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba foto
Kroić po całkowitym ostudzeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Isia 06.12.2012 12:12
fajne
aisoglam 05.12.2012 06:25
Ale sprytne ciasto! Będę musiała kiedyś spróbować upiec!
Zdzisław 04.12.2012 23:25
smaczne dodatki
kokoszka 04.12.2012 22:42
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat