Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty wywar warzywny

5.0
(38)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na podstawowy wywar warzywny, które jest bazą zup i sosów. Do jego przygotowania będziesz potrzebować warzywa korzeniowe i przyprawy. 

Składniki:

Bulion warzywny:

marchewka 3 sztuki
seler naciowy 1 łodyga
liście kapusty 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
por 1 sztuka
seler korzeniowy 1/4 sztuki
korzeń pietruszki 3 sztuki
natka pietruszki 1 gałązka
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
woda zimna 3 litry
grzyby suszone 50 (opcjonalnie) gramów

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku 2 szczypty
Pieprz czarny Prymat w młynku 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty wywar warzywny

Przepis na bulion warzywny warto zawsze mieć pod ręką. Warto przygotować większą ilość wywaru warzywnego, poporcjować i zamrozić. Wtedy możesz wywar warzywny wykorzystać, kiedy go potrzebujesz, bez potrzeby gotowania. 

1. Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Przygotowujemy bulion warzywny. Wszystkie składniki (warzywa i przyprawy), umieszczamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Żeby wywar był bardziej aromatyczny można dodać leśne grzyby suszone.

3. Porcje bulionu można zamrozić i wykorzystywać do zup i sosów.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak