Domowa warzywna pasta bulionowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • ziele angielskie

    15 szt
  • lubczyk świeży

    3 łodyga
  • rozmaryn świeży

    3 łodyga
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • koperek

    1/2 pęczka
  • marchew

    500 g
  • seler

    200 g
  • por (biała część)

    100 g
  • pomidory bez skóry

    200 g
  • czosnek

    5 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    200 g
  • olej rzepakowy

    20 g
  • woda

    70 ml
  • grzyby suszone

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy na drobne kawałeczki.

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy najpierw pod przykryciem na małym ogniu, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy paście odparować, nie zapominając o mieszaniu raz na jakiś czas, żeby się nie przypaliła. U mnie trwało to około 2 godzin.

Następnie pastę jeszcze raz blendujemy, żeby uzyskać gładką masę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
usmiech 12.02.2014 11:48
oryginalny przepis
ciekawska 09.11.2013 08:27
mniam mniam
Monika37 18.10.2013 00:06
ciekawy przepis
Kuchenka 17.10.2013 22:38
lubię pasty, ta mi się w szczególności podoba :D
marcia7 17.10.2013 12:37
ale smakołyk
Sylwia26 17.10.2013 10:45
apetycznie wygląda :)
Papryczka 17.10.2013 10:16
ciekawy pomysł
Ola1984 17.10.2013 09:59
Świetna alternatywa dla chemicznych kostek rosołowych :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat