Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i cebuli
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to prosty przepis na obiad lub ciepłą kolację. Zapiekanka z ziemniaków to ponadto świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu, a także zalegające w lodówce pęto kiełbasy i wysuszoną cebulkę.
Co podać do zapiekanki ziemniaczanej? Zieloną sałatę lub mizerię - będzie pysznie.
1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry. Możesz użyć ziemniaków, które zostały Ci z obiadu.
2. Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę drobno siekam. Podsmażam z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej do momentu aż się zarumieni.
3. Śmietanę mieszam z jajkiem, serem tartym i przyprawami (rozmarynem, bazylią, solą, pieprzem i gałką).
4. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, 1/2 kiełbasy cebulą, 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, pozostała kiełbasa z cebulą, pozostałe ziemniaki. Całość zalewam śmietaną.
5. Piekę pod przykryciem w 170 stopniach 25 minut, następnie bez pokrywki w 200 stopniach około 15 minut (do momentu zarumienienia się).
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą jest gotowa!