Pora na kalafiora

27.06.2018

Ten wpis to będzie nic innego jak długa lista inspiracji na wykorzystanie „Pana kalafiora”. Zapiekanki, przekąski i sałatki - a to wszystko z jego udziałem. Jeśli dotychczas kalafior kojarzył się Wam jako nudne warzywo, to po tym wpisie z pewnością zmienicie zdanie. Doradzę Wam też również, jak gotować kalafior cały i w różyczkach, aby był odpowiedni w smaku. Do dzieła!

Do pewnego momentu moje wyobrażenie o zastosowaniu kulinarnym kalafiora ograniczało się do zupy (co by nie powiedzieć przepysznej, ale prostej) i dodatku podawanego w towarzystwie młodych ziemniaków, obficie posypanych bułką tartą przysmażoną na maśle. Jak to się jednak mówi, do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć, a smak jak i gusta zmieniają się przez całe życie. I bardzo się z tego cieszę, bo od kilku dobrych lat doceniam kalafior, poznając nie tylko jego niesamowite właściwości odżywcze, ale też dostrzegając, że to proste warzywo potrzebuje jedynie znaleźć się w odpowiednim duecie, aby wzmocnić swój doskonały smak. Tak więc, dzisiaj u mnie kalafior to ważny kulinarny składnik. Chętnie go gotuję, ale też smażę. Traktuję go jako składnik główny m.in. przystawek i przekąsek – tutaj doskonale sprawdza się kalafior pieczony np. z parmezanem czy też jako chrupiący dodatek do sałatek i dania głównego. W sezonie na kalafior, który przypada u nas na miesiące letnie – wprost nie wyobrażam sobie nie skosztować zupy, w której lądują całe różyczki tego warzywa, a ponieważ lubię eksperymenty – w tym roku spróbowałem i wprost zakochałem się w połączeniu kalafiora z curry, czy kalafiora z brokułem i koperkiem.

Zupy z udziałem kalafiora, które polecam to:

Porada: Jak gotować kalafior?

Ci którzy nie doceniają kalafiora mają najczęściej problem z jego "papkowatością" po ugotowaniu. Źle ugotowany kalafior, staje się zbyt miękki, traci swoje właściwości odżywcze i smakowe, dlatego zanim kolejnym razem postanowicie go przygotować – przeczytajcie, jak to zrobić, aby wydobyć jego smak, a nie zatracić poprzez nieodpowiednie gotowanie.

  1. Kalafior można gotować zarówno w całości, jak i w różyczkach. Bez względu na to, którą opcje wybierzecie, zacznijcie od zagotowania w dużym garnku (wielkość powinna być uzależniona od ilości tego warzywa) – około trzech litrów wody z trzema łyżeczkami soli. Opcjonalnie można dodać również łyżeczkę cukru.
  2.  W tym czasie, gdy woda będzie się podgrzewać – należy przygotować w całości lub tylko różyczki kalafiora -  poprzez usunięcie liści oraz twardej łodygi. Tak obrany kalafior należy dokładnie opłukać pod zimną wodą.
  3. Gdy woda zaczyna się gotować należy delikatnie umieścić w garnku całego kalafiora lub różyczki.
  4. Kalafior zawsze należy gotować na średnim ogniu, bez przykrywki.
  5. Od wielkości kalafiora należy uzależnić czas gotowania. Średniej wielkości warzywo gotuje się ok. 15 minut. Po tym czasie należy sprawdzić jego miękkość – widelcem.

6.       Kalafior, aby był smaczny i nie rozgotowany  - powinien jedynie zmięknąć.

Kalafior to smaczna przekąska

Kalafior sprawdza się również jako wykwintna przekąska. Wystarczy jedynie odpowiednio dobrać dodatki. Kalafior pieczony w połączeniu ze smakiem parmezanu – świetnie sprawdzi się jako przegryzka. Przepis znajdziecie tutaj. Jeśli lubicie różne rodzaje serów – z pewnością przypadnie Wam do gustu kalafior w cieście serowym z sosem. Zainteresowani? Łapcie przepis tutaj. Nie od dzisiaj wiadomo, że połączenie kalafiora z curry to prawdziwy strzał w dziesiątkę – dlatego polecam kalafior zapiekany z curry.

Tak jak mówiłem lista smakołyków z udziałem kalafiora jest długa, dlatego zapraszam do sekcji Polecanych przepisów poniżej. Znajdziecie tam 3 przepisy na: kotlety z kalafiora, śródziemnomorską zapiekankę i spaghetti z kalafiorem. Polecam!

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 02.07.2018 11:19
Ja bardzo lubię zupę z kalafiora, kalafior smażony i sałatkę z kalafiora, pomidora i jajka :)
Bożena Matuszczyk 28.06.2018 13:21
U nas w domu odkąd pamiętam kalafior zawsze był lubiany, przygotowywany na różne sposoby, jak zupy ,kremy z kalafiora,różnego rodzaju zapiekanki ,kalafior w cieście ,zapiekany w bułce tartej można by wybierać. Fajna , super ciekawa porada co do gotowania kalafiora na pewno się przyda bo czasami jest tak że często się rozgotuje.

Polecane przepisy

prymat