Ten wpis to będzie nic innego jak długa lista inspiracji na wykorzystanie „Pana kalafiora”. Zapiekanki, przekąski i sałatki - a to wszystko z jego udziałem. Jeśli dotychczas kalafior kojarzył się Wam jako nudne warzywo, to po tym wpisie z pewnością zmienicie zdanie. Doradzę Wam też również, jak gotować kalafior cały i w różyczkach, aby był odpowiedni w smaku. Do dzieła!
Do pewnego momentu moje wyobrażenie o zastosowaniu kulinarnym kalafiora ograniczało się do zupy (co by nie powiedzieć przepysznej, ale prostej) i dodatku podawanego w towarzystwie młodych ziemniaków, obficie posypanych bułką tartą przysmażoną na maśle. Jak to się jednak mówi, do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć, a smak jak i gusta zmieniają się przez całe życie. I bardzo się z tego cieszę, bo od kilku dobrych lat doceniam kalafior, poznając nie tylko jego niesamowite właściwości odżywcze, ale też dostrzegając, że to proste warzywo potrzebuje jedynie znaleźć się w odpowiednim duecie, aby wzmocnić swój doskonały smak. Tak więc, dzisiaj u mnie kalafior to ważny kulinarny składnik. Chętnie go gotuję, ale też smażę. Traktuję go jako składnik główny m.in. przystawek i przekąsek – tutaj doskonale sprawdza się kalafior pieczony np. z parmezanem czy też jako chrupiący dodatek do sałatek i dania głównego. W sezonie na kalafior, który przypada u nas na miesiące letnie – wprost nie wyobrażam sobie nie skosztować zupy, w której lądują całe różyczki tego warzywa, a ponieważ lubię eksperymenty – w tym roku spróbowałem i wprost zakochałem się w połączeniu kalafiora z curry, czy kalafiora z brokułem i koperkiem.
Zupy z udziałem kalafiora, które polecam to:
- Kremowa zupa kalafiorowa
- Zupa kalafiorowo-koperkowa
- Zupa krem cukiniowo-kalafiorowy
- Zupa krem z brokuła i kalafior
- Krem z kalafiora z dodatkiem curry
Porada: Jak gotować kalafior?
Ci którzy nie doceniają kalafiora mają najczęściej problem z jego "papkowatością" po ugotowaniu. Źle ugotowany kalafior, staje się zbyt miękki, traci swoje właściwości odżywcze i smakowe, dlatego zanim kolejnym razem postanowicie go przygotować – przeczytajcie, jak to zrobić, aby wydobyć jego smak, a nie zatracić poprzez nieodpowiednie gotowanie.
- Kalafior można gotować zarówno w całości, jak i w różyczkach. Bez względu na to, którą opcje wybierzecie, zacznijcie od zagotowania w dużym garnku (wielkość powinna być uzależniona od ilości tego warzywa) – około trzech litrów wody z trzema łyżeczkami soli. Opcjonalnie można dodać również łyżeczkę cukru.
- W tym czasie, gdy woda będzie się podgrzewać – należy przygotować w całości lub tylko różyczki kalafiora - poprzez usunięcie liści oraz twardej łodygi. Tak obrany kalafior należy dokładnie opłukać pod zimną wodą.
- Gdy woda zaczyna się gotować należy delikatnie umieścić w garnku całego kalafiora lub różyczki.
- Kalafior zawsze należy gotować na średnim ogniu, bez przykrywki.
- Od wielkości kalafiora należy uzależnić czas gotowania. Średniej wielkości warzywo gotuje się ok. 15 minut. Po tym czasie należy sprawdzić jego miękkość – widelcem.
6. Kalafior, aby był smaczny i nie rozgotowany - powinien jedynie zmięknąć.
Kalafior to smaczna przekąska
Kalafior sprawdza się również jako wykwintna przekąska. Wystarczy jedynie odpowiednio dobrać dodatki. Kalafior pieczony w połączeniu ze smakiem parmezanu – świetnie sprawdzi się jako przegryzka. Przepis znajdziecie tutaj. Jeśli lubicie różne rodzaje serów – z pewnością przypadnie Wam do gustu kalafior w cieście serowym z sosem. Zainteresowani? Łapcie przepis tutaj. Nie od dzisiaj wiadomo, że połączenie kalafiora z curry to prawdziwy strzał w dziesiątkę – dlatego polecam kalafior zapiekany z curry.
Tak jak mówiłem lista smakołyków z udziałem kalafiora jest długa, dlatego zapraszam do sekcji Polecanych przepisów poniżej. Znajdziecie tam 3 przepisy na: kotlety z kalafiora, śródziemnomorską zapiekankę i spaghetti z kalafiorem. Polecam!