Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z wiśniami i słodkim serkiem, DS XXI odc. 7
Clafoutis z wiśniami to klasyczny francuski deser, który urzeka prostotą i wyjątkowym smakiem. Połączenie soczystych wiśni z delikatnym ciastem oraz słodkim serkiem sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne zarówno na rodzinne spotkania, jak i elegancki deser po obiedzie.
Jak przygotować clafoutis?
W rondelku podgrzewamy na małym ogniu mleko z wiśniówką.
W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy Cukier z Wanilią Prymat, a gdy masa będzie kremowa dodajemy mąkę i Sól morską jodowaną drobnoziarnistą Prymat. Do masy dolewamy podgrzane mleko z wiśniówką i mieszamy.
Foremki smarujemy dokładnie masłem, wrzucamy na ich dno wiśnie i zalewamy masą. Clafoutis pieczemy w 170°C góra-dół 30 minut, aż ciasta będzie lekko złote.
Na małej patelni prażymy płatki migdałów. Gotowe clafoutis podajemy z serkiem waniliowym i posypujemy prażonymi migdałami i Kardamonem mielonym Prymat.