Przepis i sposób przygotowania na: Cocido madrileño, czyli gulasz madrycki, DS XXI odc. 4
Cocido madrileño to danie, które charakteryzuje się dodatkiem ciecierzycy i różnego rodzaju mięs (wołowiny, wieprzowiny), wędlin (kiełbasy polskiej lun chorizo), oraz warzyw, takich jak ziemniaki czy marchew. Przygotowując to danie przeniesiesz się do Hiszpanii pełnej smaków i aromatów. To posiłek, który jest częścią kuchni hiszpańskiej, przy którym wraz z rodziną celebruje się wspólne chwile. Cocido to uczta dla podniebienia tworzona przez głęboki i złożony smak. To również zasługa długiego gotowania na wolnym ogniu, tak by wszystkie składniki mogły uwolnić swój smak. Pamiętajcie również, by nie doprowadzić do rozgotowania składników.
Kroki przygotowania:
W dużym garnku z wodą gotujemy mięso (gicz cielęcą i żeberka wieprzowe) 5-7 minut. W momencie, w którym postanie szumowina odcedzamy mięso.
Do dużego garnka wlewamy bulion. Cebule kroimy na cztery części i dodajemy do garnka wraz z całymi ząbkami czosnku. Dorzucamy Goździki Prymat i Liść laurowy Prymat i od tej pory gotujemy wywar. Do garnka wrzucamy podgotowane mięso oraz kiełbasę, pokrojoną pod skosem na pół. Solimy, dodajemy Pieprz czarny ziarnisty Prymat, ziemniaki przekrojone na pół i marchewki w talarkach. Gulasz gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie, jako ostatnią dodajemy ciecierzycę.
Na głęboki talerz wykładamy na dno mięso, dodajemy warzywa i na koniec zalewamy wywarem. Na koniec polewamy gotowe danie wyciśniętą cytryną.