Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Cocido madrileño, czyli gulasz madrycki, DS XXI odc. 4

5.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Cocido madrileño czyli gulasz madrycki to ikoniczne danie kuchni hiszpańskiej. Jest pełnowartościowym daniem, które obfituje w ilość składników i smaków. Przekonajcie się sami!

Składniki:

bulion warzywny
2 litry
cebula
2 sztuki
czosnek
5-6 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
5-6 ziaren
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
3-4 sztuki
Sklep Prymat
ciecierzyca ugotowana
2 puszki
gicz cielęca
450 g
żeberka wieprzowe
450 g
kiełbasa z szynki bez osłonki
450 g
ziemniaki średnie
5 sztuk
marchewka
2 sztuki
cytryna
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Cocido madrileño, czyli gulasz madrycki, DS XXI odc. 4

Cocido madrileño to danie, które charakteryzuje się dodatkiem ciecierzycy i różnego rodzaju mięs (wołowiny, wieprzowiny), wędlin (kiełbasy polskiej lun chorizo), oraz warzyw, takich jak ziemniaki czy marchew. Przygotowując to danie przeniesiesz się do Hiszpanii pełnej smaków i aromatów. To posiłek, który jest częścią kuchni hiszpańskiej, przy którym wraz z rodziną celebruje się wspólne chwile. Cocido to uczta dla podniebienia tworzona przez głęboki i złożony smak. To również zasługa długiego gotowania na wolnym ogniu, tak by wszystkie składniki mogły uwolnić swój smak. Pamiętajcie również, by nie doprowadzić do rozgotowania składników.

Kroki przygotowania:

1

W dużym garnku z wodą gotujemy mięso (gicz cielęcą i żeberka wieprzowe) 5-7 minut. W momencie, w którym postanie szumowina odcedzamy mięso.

2

Do dużego garnka wlewamy bulion. Cebule kroimy na cztery części i dodajemy do garnka wraz z całymi ząbkami czosnku. Dorzucamy Goździki Prymat i Liść laurowy Prymat i od tej pory gotujemy wywar. Do garnka wrzucamy podgotowane mięso oraz kiełbasę, pokrojoną pod skosem na pół. Solimy, dodajemy Pieprz czarny ziarnisty Prymat, ziemniaki przekrojone na pół i marchewki w talarkach. Gulasz gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie, jako ostatnią dodajemy ciecierzycę.

3

Na głęboki talerz wykładamy na dno mięso, dodajemy warzywa i na koniec zalewamy wywarem. Na koniec polewamy gotowe danie wyciśniętą cytryną.

Cocido madrileño to coś więcej niż tylko obiad – to doświadczenie kulinarne, które zadowoli nie tylko miłośników kuchni hiszpańskiej. Przygotowanie tego dania to doskonała okazja, by podzielić się jego wyjątkowym smakiem z bliskimi, tworząc przy tym ciepłą i przyjazną atmosferę. Więcej przepisów na wyjątkowe dania z programu Doradca Smaku znajdziecie w serwisie: PRZEPISY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak