Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kiełbasa z sałatką chakalaka, DS XXI odc. 9
Pieczona kiełbasa z sałatką chakalaka tworzą mieszankę wyjątkowo oryginalnych doznań smakowych. Wbrew pozorom pasują do siebie jak ulał, ponieważ afrykańska sałatka jest tradycyjnie serwowana właśnie z daniami mięsnymi. Sam sposób przygotowania kiełbasy może zaskoczyć Was już na starcie. Oprócz ziemniaczków dodajemy jeden sekretny składnik – białe wino! To ono nadaje potrawie niebanalnego charakteru. Z kolei bogata w moc warzyw sałatka chakalaka przenosi nas do aromatycznego raju. Ważne są tu nie tylko składniki, ale też wyraziste przyprawy. Obecność papryczki chili gwarantuje lekką ostrość, z kolei imbir doskonale ją balansuje, dodając nieco kwaskowatości. Curry zapewnia piękny, wyrazisty kolor, a oregano zwieńcza całość, przez co danie zyskuje na dodatkowej świeżości.
Jak przygotować pieczoną kiełbasę z sałatką chakalaka?
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy w plasterki. Warzywa smażymy na patelni na oliwie. Z papryki chili usuwamy pestki, kroimy w cienkie plasterki i dodajemy na patelnię i doprawiamy Imbirem mielonym Prymat. Dorzucamy marchewkę pokrojoną w cienkie słupki, Curry Prymat, kapustę bardzo cienko posiekaną, solimy i dodajemy słodką paprykę. Dolewamy wodę i smażymy, aż warzywa zmiękną.
Kiełbasę kroimy w spore kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy ziemniaki pokrojone na ćwiartki i białe wino. Przekładamy do nagrzanego piekarnika na 220°C na 30 minut.
Obranego i wydrążonego pomidora kroimy w paski i dodajemy wraz z białą fasolą do garnka z sałatką. Doprawiamy jeszcze Oregano suszonym Prymat i mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerz, a na nią kiełbasę z ziemniakami.