Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki z gzikiem, DS XXI odc. 6
Pieczone ziemniaki z gzikiem to klasyka polskiej kuchni. Chrupiące ziemniaki, połączone z delikatnym, kremowym gzikiem, stanowią doskonałe danie na każdy obiad. Przepis jest prosty, a efekt – wyjątkowo smaczny!
Przygotowanie ziemniaków z gzikiem
Dokładnie myjemy ziemniaki i gotujemy je w mundurkach w średnim garnku w osolonej wodzie. W międzyczasie do miski dodajemy twaróg półtłusty i rozgniatamy go widelcem. Siekamy szczypiorek i dodajemy go do miski, twaróg doprawiamy Pieprzem Ziołowym Prymat i solą. Dodajemy śmietanę 12%, drobno posiekaną rzodkiewkę, Natkę pietruszki suszoną Prymat, siekamy koperek i łączymy wszystkie składniki.
Gotowe ziemniaki odcedzamy i kroimy na połówki. Ziemniaki wydrążamy, zachowując przy tym w misce ich środki. Drylowane połówki smarujemy w środku masłem i pieczemy 4/5 minut w 180°C.
Pozostawione w misce środki ziemniaków rozgniatamy lekko widelcem, dodajemy do nich pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i solimy.
Podpieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i faszerujemy je gzikiem i rozgniecionymi ziemniakami. Podajemy je posypane posiekanym szczypiorkiem i Papryką wędzoną słodką mieloną Prymat.