Fasolka z boczkiem i cukinią

Fasolka z boczkiem i cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Lekki, ale sycący lunch z fasolką i boczkiem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • boczek z beczki JBB

    120 gramów
  • fasola zielona

    400 gramów
  • cukinia

    1 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • bazylia świeża

    kilka liście
  • ser dojrzewający

    1 garść
  • sól

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę myjemy, obcinamy twarde końcówki, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy około 10 minut.

Boczek kroimy w kostkę lub w słupki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

Dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smażymy do momentu, aż cukinia zmięknie. Doprawiamy.

Do boczku wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolkę i delikatnie mieszamy.

Serwujemy ze startym serem i listkami świeżej bazylii. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

23.05.2018 19:27
Smakowicie ,pod moje smaki;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat