Przepis i sposób przygotowania na: Tatar z łososia z awokado, DS XXI odc. 8
Tatar z łososia z awokado to wyjątkowa propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej. Delikatny, surowy łosoś, połączony z awokado i przyprawami, tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Dodatek sosu sojowego i cytrusowej nuty podkreśla wyjątkowy charakter tego dania.
Jak przygotować tatara z łososia?
Łososia kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy Chilli z solą morską Prymat, Imbirem mielonym Prymat, dolewamy sos sojowy i oliwę. Obieramy ogórka, wydrążamy go, kroimy w drobną kostkę, dodajemy Paprykę słodką mieloną Prymat i mieszamy. Miskę zawijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki.
W osobnej misce rozgniatamy wydrążone awokado, zachowując przy tym skorupki na później. Dodajemy sól i pieprz, sok z połowy limonki i posiekany cienko szczypiorek. Obrane i wydrążone pomidory kroimy w kostkę, dorzucamy do miski i łączymy składniki.
Czarny sezam podprażamy na małej patelni. Skorupki z awokado wypełniamy tatarem i pastą z awokado i na koniec posypujemy sezamem.