Tagliatelle z cukinią i boczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron tagliatelle

    250 g
  • boczek wędzony

    150 g
  • ząbki czosnku

    2-3 szt
  • cukinia

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • parmezan starty

    2 łyżki
  • ziarna sezamu

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.

Cukinię kroimy w cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny.

Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek ok. 3-4 minut. Do cukinii dodajemy podsmażony boczek i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Przed podaniem Tagliatelle z cukinią i boczkiem posypujemy tartym parmezanem i ziarnami sezamu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 29.06.2016 21:37
kusząca propozycja
Wiktoria29 25.06.2016 20:46
bardzo lubię makaron w takim połączeniu
marzut 25.06.2016 15:39
Super przepis
Krystyna32 25.06.2016 10:36
bardzo smaczne danie
Katarzyna59 24.06.2016 21:37
super, extra
benka 24.06.2016 20:16
Smaczny obiadek.
jagoda5913 24.06.2016 18:35
moje smaki :)
Wafelek2601 24.06.2016 18:27
Dla mnie super
halina17 24.06.2016 16:17
Smaczne danie
ania2610 24.06.2016 14:40
pyszne, szybkie danie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat