Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron tagliatelle
250 g -
boczek wędzony
150 g -
ząbki czosnku
2-3 szt -
cukinia
1 szt -
masło
1 łyżka -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
parmezan starty
2 łyżki -
ziarna sezamu
1 łyżka
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.
Cukinię kroimy w cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny.
Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek ok. 3-4 minut. Do cukinii dodajemy podsmażony boczek i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem Tagliatelle z cukinią i boczkiem posypujemy tartym parmezanem i ziarnami sezamu.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się