Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane piersi z indyka po grecku, DS XXI odc. 5
Grillowane piersi z indyka po grecku to lekkie i zdrowe danie, które swoim smakiem przeniesie na słoneczne wybrzeże Morza Śródziemnego. Składniki wykorzystane w tym daniu nierozerwalnie związane są z grecką kuchnią: oliwa, cytryna, sos tzatziki czy ser feta. Grecka kuchnia jest lekka, świeża i zdrowa, dlatego to danie zachwyci Was smakiem i aromatem. Mięso z indyka jest chude i jest uniwersalne w smaku, dlatego można doprawić je na wiele różnych sposobów. W tym przepisie niezwykle ważne jest zamarynowanie mięsa. Dzięki marynacie mięso staje się miękkie i soczyste. Dodatki w postaci sosu tzatziki i sałatki na bazie pomidorów i sera feta danie będzie iście w greckim stylu.
Kroki:
Indyka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy oliwę z oliwek, Majeranek suszony Prymat, sok z połowy cytryny, Paprykę słodką mieloną Prymat i posiekany czosnek. Miskę zawijamy folią i odkładamy na godzinę do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
Ogórki kroimy w cieniutkie paseczki, przekładamy do miseczki i odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek i solimy.
Do miski wrzucamy pomidorki pokrojone na połówki, fetę w małych kostkach. Składniki polewamy miodem, oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i na koniec dodajemy Czosnek marynowany SMAK.
Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki i nabijamy kawałki indyka na patyki do szaszłyków. Na rozgrzanej płycie grillowej smażymy szaszłyki po 3/4 minuty z każdej strony.
Całe, obrane migdały podsmażamy na patelni, aby były lekko chrupiące. Szaszłyki podajemy z sałatką posypaną orzechami, tzatzikami i liśćmi bazylii.