Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Mozzarella

Przepisy z kategorii Mozzarella: 50
Sortuj:

Delikatny, miękki ser, który najczęściej można znaleźć w formie kulki – to oczywiście mozzarella. Przepis na niemal każde włoskie danie nie istniałby bez jej udziału. Włosi dodają mozzarellę niemal do wszystkiego – to obowiązkowy dodatek pizzy, sałatek czy makaronu. 

Coraz częściej po ser mozzarella sięgają również Polacy. Nic dziwnego – mozzarella to ser, który łatwo znaleźć na sklepowych półkach, a jej walory smakowe są niepodważalne. W jakich potrawach sprawdzi się mozzarella? Przepis Doradcy Smaku pomoże Ci przygotować dania z nią zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. 

Mozzarella

Mozzarella to ser, który można wykorzystać w wielu przepisach. Jego cechą charakterystyczną jest łagodny, mleczny smak, który dobrze komponuje się z wieloma składnikami. 

Co zrobić z mozzarelli? 

Z mozzarelli można zrobić bardzo wiele różnych dań – sałatek i przekąsek. Można dodawać ją do dań obiadowych, zapiekać lub wykorzystać jako składnik farszu. W tym zbiorze pod nazwą MOZZARELLA PRZEPISY znajdziecie kilka inspiracji na pyszne dania z mozzarellą.  

Sałatki z serem mozzarella 

Najbardziej znana jest sałatka caprese, czyli ser mozzarella, pomidory i listki bazylii. Jest to klasyczna sałatka włoska. Niezbędnym dodatkiem do tej sałatki będzie dobrej jakości oliwa, szczypta soli morskiej oraz pieprzu czarnego, świeżo zmielonego. Niektórzy dodają także kilka kropli octu balsamicznego. 

Przepyszna i lekka jest sałatka, w której połączone zostały rukola, awokado, kulki mozzarelli, pomidorki oraz prażone orzechy piniowe. Ta sałatka jest kolorowa, smaczna i odżywcza.  

Przekąski z mozzarelli 

Mozzarella, zwłaszcza mini, czyli w formie małych kuleczek, to świetna baza do przekąsek. Istnieje świetny przepis, na smażoną mozzarellę, którą można podać na imprezie. Smażoną mozzarellę najlepiej podać na liściach rukoli. To rewelacyjny przepis na wydobycie kremowości i smaku z tego sera. Dwukrotnie panierowana kuleczka skrywa ciepły, kremowy ser, który rozpływa się w ustach. 

Dania obiadowe z mozzarellą 

Ser mozzarella to świetny dodatek obiadowych – mięsnych oraz warzywnych. Hitem serwisu „Doradca Smaku” jest przepis na naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą. Zawinięty szpinak i ser w delikatne ciasto naleśnikowe smakuje wyśmienicie. Takie naleśniki będą smaczna tuż po przyrządzeniu lub odgrzane na maśle, następnego dnia. 

Mozzarella wyjątkowo smakuje z niektórymi warzywami, na przykład bakłażanem, pomidorami, cukinią i rukolą. Duet mozzarella i bakłażan, zapiekane w sosie pomidorowym jest pyszny! Dobrze smakuje ze świeżą bagietką oraz świeżymi listkami bazylii. 

Co jeszcze pysznego można zrobić z mozzarelli? 

Pyszne danie obiadowe z kurczakiem. Tu polecamy dwa przepisy: roladki drobiowe ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą oraz eskalopki wieprzowe smażone z tartą mozzarellą.  

Mięso drobiowe świetnie smakuje z serem mozzarella. To być może nieoczywiste połączenie, ale delikatny smak i kremowo-mleczna konsystencja wyjątkowo dobrze komponuje się z drobiem.  Roladki drobiowe skrywają w sobie szpinak, kawałeczki suszonych pomidorów oraz kawałki mozzarelli. Takie mięso możecie podać z makaronem lub ziemniakami. 

Ciekawym przepisem z wykorzystaniem tartej mozzarelli jest przepis na eskalopki wieprzowe z serem mozzarella. Eskalopki wieprzowe to plastry polędwiczki wieprzowej, posmarowane musztardą, panierowane w jajku i tartej mozzarelli. Delikatne mięso wieprzowe zamknięte jest w chrupiącej panierce z jajka, mąki i rozpuszczonej mozzarelli. 

W serwisie „Doradca Smaku” znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów z mozzarellą. Ten ser ma tak uniwersalny smak, że pasuje do wielu składników – cukinii, bakłażana, pomidorów, rukoli, awokado, suszonych pomidorów, a z mięs do drobiu czy wieprzowiny.  

Jakie przyprawy do mozzarelli? 

Mozzarella lubi towarzystwo dobrej jakości oliwy, świeżo mielonego czarnego pieprzu, bazylii, czosnku, tymianku, płatków suszonych pomidorów.

Ser mozzarella – przepisy

Brakuje Ci inspiracji w kuchni i nie wiesz co zrobić z mozzarelli? Dobrze trafiłeś! Na stronie Doradcy Smaku podpowiadamy, jak wykorzystać ser mozzarella. Przepis, który pokochasz jest na wyciągnięcie ręki.

Danie z mozzarellą na ciepło, które zdecydowanie powinieneś przetestować, to serowa zapiekanka – oprócz mozzarelli dodaj do niej makaron i ulubione warzywa. To szybki, jednogarnkowy obiad, który nasyci Cię na długo. Wymieniając dania z serem mozzarella nie można zapomnieć o klasyku – koreczkach z bazylią i pomidorem. To obowiązkowy element każdej imprezy. Chrupiąca bagietka i ciepły, lekko ciągnący się ser, to danie z mozzarellą, któremu trudno się oprzeć. Dowolność w kwestii dodatków sprawia, że jest to potrawa, która zasmakuje każdemu. 

A może jesteś wielbicielem sałatek? W tym przypadku mozzarella sprawdzi się równie dobrze – ten ser świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami. Co powiesz na połączenie truskawki i sera mozzarella? Przepis na sałatki z mozzarellą znajdziesz oczywiście na doradcasmaku.pl. Nie dziwi fakt, że spośród serów tak chętnie wybierana jest właśnie mozzarella. Przepis na stworzenie z nią smacznego dania to żaden wyczyn – szczególnie przy pomocy Doradcy Smaku. 

Szukasz inspiracji na inne dania? Znajdziesz je w pozostałych kategoriach.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak