Kolacja: Sałatka z szynką parmeńską, serem mozzarella i awokado

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta dla aktywnych | Dzień 1 | Kolacja

Kamila Pawłowska, dietetyk aplikacji Peater:

„Oliwa z oliwek uważana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów. Taki tytuł zawdzięcza zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu substancji bioaktywnych. Dzięki temu nie tylko chroni przed miażdżycą, ale także spowalnia starzenie się organizmu.” 

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne kolacje znajdziesz w Diecie Dla Aktywnych, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka parmeńska

    16 g (1 plaster)
  • mozzarella

    32 g (2 plastry)
  • roszponka

    12 g (1 szklanka)
  • awokado

    56 g (2 plastry)
  • czerwona cebula

    37 g (ok. 1/3 szt.)
  • suszony pomidor

    10 g (2 plastry)
  • czarne oliwki

    9 g (3 szt.)
  • ziarna sezamu

    4 g (1 łyżeczka)
  • musztarda Sarepska Prymat

    25 g (1 łyżka)
  • oliwa

    4 ml (2 łyżeczki)
  • miód pszczeli

    6 g (1 łyżeczka)
  • czosnek

    1 ząbek (ok. 7 g)
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 g (1 szczypta)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 g (1 szczypta)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 g (1 szczypta)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Cebulę pokrój w piórka, a awokado w paski.

2. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.

3. Ser, szynkę i oliwki pokrój na mniejsze kawałki.

4. Nasiona podpraż na suchej patelni.

5. Przygotuj dressing mieszając oliwę, miód, musztardę, posiekany czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz.

6. Wszystkie składniki przełóż do miski i polej dressingiem. Posyp nasionami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat