Polędwica wieprzowa z szynką parmeńską i mozzarellą

Polędwica wieprzowa z szynką parmeńską i mozzarellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pomysł na obiad - roladki z polędwicy wieprzowej nadziewane mozzarellą. Efektowne i pyszne danie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    400 gramów
  • mozzarella

    1 sztuka
  • szynka parmeńska

    100 gramów
  • bazylia

    1 pęczek
  • rozmaryn

    2 gałązki
  • oliwki zielone Smak

    8 sztuk
  • oliwki czarne Smak

    8 sztuk
  • pomidorki koktajlowe

    6 sztuk
  • pieczarki

    6 sztuk
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło klarowane

    4 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki

Do smaku:

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

  • liść lubczyku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na ukośne plastry o grubości ok. 3 cm. Mięso przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószamy z obu stron przyprawą do wieprzowiny.

Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno: plaster mozzarelli, listek bazylii, plaster szynki parmeńskiej. Szynkę zawijamy tak, aby otoczyła mięso. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i 3 łyżki masła.

Mięso smażymy mniej więcej po 2 minuty z każdej strony.

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Pomidorki kroimy na pół, a czosnek – na mniejsze kawałki. Pieczarki smażymy na rozgrzanej suchej patelni, aż się zrumienią. Następnie dodajemy łyżkę masła, gałązki rozmarynu, pomidorki, czosnek i oliwki. Doprawiamy do smaku lubczykiem, solą i pieprzem.

Polędwiczki podajemy z aromatycznymi dodatkami z patelni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat