Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa z szynką parmeńską i mozzarellą

5.0
(47)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pomysł na obiad - roladki z polędwicy wieprzowej nadziewane mozzarellą. Efektowne i pyszne danie.

Składniki:

polędwica wieprzowa 400 gramów
mozzarella 1 sztuka
szynka parmeńska 100 gramów
bazylia 1 pęczek
rozmaryn 2 gałązki
oliwki zielone Smak 8 sztuk
oliwki czarne Smak 8 sztuk
pomidorki koktajlowe 6 sztuk
pieczarki 6 sztuk
czosnek 2 ząbki
masło klarowane 4 łyżki
oliwa 4 łyżki

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa z szynką parmeńską i mozzarellą

Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na ukośne plastry o grubości ok. 3 cm. Mięso przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószamy z obu stron przyprawą do wieprzowiny.

Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno: plaster mozzarelli, listek bazylii, plaster szynki parmeńskiej. Szynkę zawijamy tak, aby otoczyła mięso. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i 3 łyżki masła.

Mięso smażymy mniej więcej po 2 minuty z każdej strony.

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Pomidorki kroimy na pół, a czosnek – na mniejsze kawałki. Pieczarki smażymy na rozgrzanej suchej patelni, aż się zrumienią. Następnie dodajemy łyżkę masła, gałązki rozmarynu, pomidorki, czosnek i oliwki. Doprawiamy do smaku lubczykiem, solą i pieprzem.

Polędwiczki podajemy z aromatycznymi dodatkami z patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak