Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Eskalopki z serem mozzarella, odc. 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(188)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na eskalopki z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem tartego sera mozzarella. Delikatne mięso i włoski ser to świetne połączenie - spróbujcie!

Składniki:

Eskalopki:

polędwica wieprzowa 1 sztuka
Musztarda czeska Prymat 1 łyżka
mąka pszenna 3 łyżki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżka
jaja 2 sztuki
tarta mozzarella 3 łyżki
masło klarowane 2 łyżki

Sałatka:

orzechy włoskie 1/2 szklanki
szczypior dymki 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
pomidory malinowe 2 sztuki
oliwki zielone Smak 8 sztuk
kapary całe Smak 1 łyżka
śmietana 12% 2 łyżki

Do dekoracji:

natka pietruszki

Porada

Prażąc orzechy, pamiętajmy, by podrzucać je na patelni. Jeśli się przypalą, nabiorą nieprzyjemnej goryczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Eskalopki z serem mozzarella, odc. 2

Polędwica z mozzarellą - połączenie delikatnego  mięsa z łatwo roztapiającym się serem jest pyszne. Mozzarella to ekstra dodatek do mięs, bo dodaje kremowości i smaku. Ten przepis to ciekawy sposób na przyrządzenie popularnej polędwiczki wieprzowej.

Eskalopki z serem mozzarella:

1. Polędwicę kroimy w plastry na eskalopki, lekko rozbijamy pięścią. Mięso nacieramy musztardą. Mąkę mieszamy z przyprawą do wieprzowiny i obtaczamy w niej mięso.

2. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je i dodajemy ser mozzarella.

3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, w międzyczasie do jajka z mozzarellą wrzucamy kawałki polędwicy. Gdy masło się rozpuści, na małym ogniu smażymy eskalopki z obu stron na złoty kolor.

Sałatka:

1. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie.

2. Siekamy szczypior, cebulę kroimy w drobne piórka, a pomidory w sporą kostkę. Kroimy także oliwki. Składniki łączymy w misce, wrzucamy kapary. Dodajemy śmietanę i mieszamy sałatkę. Na koniec wsypujemy uprażone, lekko rozgniecione w ręce orzechy włoskie.

Sposób podania:

Sałatkę podajemy w małej miseczce. Eskalopki wykładamy na talerz, dekorujemy natką pietruszki.

Ser mozzarella to nieoczywisty dodatek do mięs. Zazwyczaj ten ser łączymy z warzywami  - pomidorem, bakłażanem czy sałatą.  Jednak dodanie mozzarelli do mięsa dodaje im mlecznego, kremowego smaku, podkreślając walory mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak