Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Eskalopki z serem mozzarella, odc. 2
Polędwica z mozzarellą - połączenie delikatnego mięsa z łatwo roztapiającym się serem jest pyszne. Mozzarella to ekstra dodatek do mięs, bo dodaje kremowości i smaku. Ten przepis to ciekawy sposób na przyrządzenie popularnej polędwiczki wieprzowej.
Eskalopki z serem mozzarella:
1. Polędwicę kroimy w plastry na eskalopki, lekko rozbijamy pięścią. Mięso nacieramy musztardą. Mąkę mieszamy z przyprawą do wieprzowiny i obtaczamy w niej mięso.
2. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je i dodajemy ser mozzarella.
3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, w międzyczasie do jajka z mozzarellą wrzucamy kawałki polędwicy. Gdy masło się rozpuści, na małym ogniu smażymy eskalopki z obu stron na złoty kolor.
Sałatka:
1. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie.
2. Siekamy szczypior, cebulę kroimy w drobne piórka, a pomidory w sporą kostkę. Kroimy także oliwki. Składniki łączymy w misce, wrzucamy kapary. Dodajemy śmietanę i mieszamy sałatkę. Na koniec wsypujemy uprażone, lekko rozgniecione w ręce orzechy włoskie.
Sposób podania:
Sałatkę podajemy w małej miseczce. Eskalopki wykładamy na talerz, dekorujemy natką pietruszki.