Doradca Smaku XIV: Eskalopki z serem mozzarella, odc. 2

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Eskalopki z serem mozzarella, odc. 2

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na eskalopki z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem tartego sera mozzarella. Delikatne mięso i włoski ser to świetne połączenie - spróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Eskalopki:

  • polędwica wieprzowa

    1 sztuka
  • Musztarda czeska Prymat

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • jaja

    2 sztuki
  • tarta mozzarella

    3 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki

Sałatka:

  • orzechy włoskie

    1/2 szklanki
  • szczypior dymki

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • oliwki zielone Smak

    8 sztuk
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • śmietana 12%

    2 łyżki

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Eskalopki z serem mozzarella, odc. 2

Polędwica z mozzarellą - połączenie delikatnego  mięsa z łatwo roztapiającym się serem jest pyszne. Mozzarella to ekstra dodatek do mięs, bo dodaje kremowości i smaku. Ten przepis to ciekawy sposób na przyrządzenie popularnej polędwiczki wieprzowej.

Eskalopki z serem mozzarella:

1. Polędwicę kroimy w plastry na eskalopki, lekko rozbijamy pięścią. Mięso nacieramy musztardą. Mąkę mieszamy z przyprawą do wieprzowiny i obtaczamy w niej mięso.

2. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je i dodajemy ser mozzarella.

3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, w międzyczasie do jajka z mozzarellą wrzucamy kawałki polędwicy. Gdy masło się rozpuści, na małym ogniu smażymy eskalopki z obu stron na złoty kolor.

Sałatka:

1. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie.

2. Siekamy szczypior, cebulę kroimy w drobne piórka, a pomidory w sporą kostkę. Kroimy także oliwki. Składniki łączymy w misce, wrzucamy kapary. Dodajemy śmietanę i mieszamy sałatkę. Na koniec wsypujemy uprażone, lekko rozgniecione w ręce orzechy włoskie.

Sposób podania:

Sałatkę podajemy w małej miseczce. Eskalopki wykładamy na talerz, dekorujemy natką pietruszki.

Ser mozzarella to nieoczywisty dodatek do mięs. Zazwyczaj ten ser łączymy z warzywami  - pomidorem, bakłażanem czy sałatą.  Jednak dodanie mozzarelli do mięsa dodaje im mlecznego, kremowego smaku, podkreślając walory mięs.

Doradca Smaku
Prażąc orzechy, pamiętajmy, by podrzucać je na patelni. Jeśli się przypalą, nabiorą nieprzyjemnej goryczki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat