Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Eskalopki:
-
polędwica wieprzowa
1 sztuka -
Musztarda czeska Prymat
1 łyżka -
mąka pszenna
3 łyżki -
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
1 łyżka -
jaja
2 sztuki -
tarta mozzarella
3 łyżki -
masło klarowane
2 łyżki
Sałatka:
-
orzechy włoskie
1/2 szklanki -
szczypior dymki
1 sztuka -
cebula czerwona
1 sztuka -
pomidory malinowe
2 sztuki -
oliwki zielone Smak
8 sztuk -
kapary całe Smak
1 łyżka -
śmietana 12%
2 łyżki
Do dekoracji:
-
natka pietruszki
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Eskalopki z serem mozzarella, odc. 2
Eskalopki:
1. Polędwicę kroimy w plastry na eskalopki, lekko rozbijamy pięścią. Mięso nacieramy musztardą. Mąkę mieszamy z przyprawą do wieprzowiny i obtaczamy w niej mięso.
2. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je i dodajemy ser mozzarella.
3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, w międzyczasie do jajka z mozzarellą wrzucamy kawałki polędwicy. Gdy masło się rozpuści, na małym ogniu smażymy eskalopki z obu stron na złoty kolor.
Sałatka:
1. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie.
2. Siekamy szczypior, cebulę kroimy w drobne piórka, a pomidory w sporą kostkę. Kroimy także oliwki. Składniki łączymy w misce, wrzucamy kapary. Dodajemy śmietanę i mieszamy sałatkę. Na koniec wsypujemy uprażone, lekko rozgniecione w ręce orzechy włoskie.
Sposób podania:
Sałatkę podajemy w małej miseczce. Eskalopki wykładamy na talerz, dekorujemy natką pietruszki.
Prażąc orzechy, pamiętajmy, by podrzucać je na patelni. Jeśli się przypalą, nabiorą nieprzyjemnej goryczki.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się