odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Eskalopki z serem mozzarella, odc. 2

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na eskalopki z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem tartego sera mozzarella. Delikatne mięso i włoski ser to świetne połączenie - spróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Eskalopki:

  • polędwica wieprzowa

    1 sztuka
  • Musztarda czeska Prymat

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • jaja

    2 sztuki
  • tarta mozzarella

    3 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki

Sałatka:

  • orzechy włoskie

    1/2 szklanki
  • szczypior dymki

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • oliwki zielone Smak

    8 sztuk
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • śmietana 12%

    2 łyżki

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Eskalopki:

1. Polędwicę kroimy w plastry na eskalopki, lekko rozbijamy pięścią. Mięso nacieramy musztardą. Mąkę mieszamy z przyprawą do wieprzowiny i obtaczamy w niej mięso.

2. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je i dodajemy ser mozzarella.

3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, w międzyczasie do jajka z mozzarellą wrzucamy kawałki polędwicy. Gdy masło się rozpuści, na małym ogniu smażymy eskalopki z obu stron na złoty kolor.

Sałatka:

1. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie.

2. Siekamy szczypior, cebulę kroimy w drobne piórka, a pomidory w sporą kostkę. Kroimy także oliwki. Składniki łączymy w misce, wrzucamy kapary. Dodajemy śmietanę i mieszamy sałatkę. Na koniec wsypujemy uprażone, lekko rozgniecione w ręce orzechy włoskie.

Sposób podania:

Sałatkę podajemy w małej miseczce. Eskalopki z polędwicy wołowej wykładamy na talerz, dekorujemy natką pietruszki.

Doradca Smaku
Prażąc orzechy, pamiętajmy, by podrzucać je na patelni. Jeśli się przypalą, nabiorą nieprzyjemnej goryczki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat