Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą. Klasyczne polskie placki, w które zawijamy szpinak i włoski, kremowy ser. możesz je podać z masłem, sosem śmietanowym lub posypane parmezanem.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
mleko 2% 1 szklanka
mozzarella 1 sztuka
szpinak mrożony 500 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
tarty ser mozzarella 2 łyżki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

Naleśniki to zawsze dobry pomysł na obiad lub kolację. Ich zaletą jest to, że można ich zrobić więcej i podać w dwóch wersjach: na słono i na słodko. Tu wersja ze szpinakiem i serem mozzarella, który pod wpływem temperatury rozpuszcza się i daje kremowość.

1. Usmażyłam naleśniki wg standardowego przepisu, czyli: mąka, mleko, jajko, ciut oleju - mieszamy do gęstej, ale lejącej się masy.

2. Pół kilograma oczyszczonych liści szpinaku wrzuciłam na 3 minuty do wrzątku. Wrzucenie liści na gorącą wodę spowodowało, że z natury twarde liście zmiękły i potem dały się łatwo posiekać.

3. Na łyżkę oleju wrzuciłam posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkliła, dodałam posiekany szpinak. Osoliłam i smażyłam ok. 5 minut. Po tym czasie dodałam 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Czosnek należy dodawać do potraw pod koniec gotowania, aby nie wygotował się aromat. Smażyłam jeszcze minutę, aby czosnek delikatnie się podsmażył i wyłączyłam gaz pod patelnią.

4. Do szpinaku dodałam 150g tartej mozzarelli i wymieszałam.

5. Szpinak nałożyłam na naleśniki, zawinęłam i każdego jeszcze podsmażyłam (obowiązkowo!) na patelni z maleńką ilością oleju. Podsmażenie gotowych naleśników nadaje im apetyczny wygląd i jeszcze lepszy smak.

6. Naleśniki posypałam jeszcze serem mozzarella. Można je również podać z kleksem śmietany, tylko usmażone lub w sosie śmietanowym.

Naleśniczki wyszły tak pyszne, że gdyby jakaś restauracja w Lublinie takie serwowała, byłabym ich stałą klientką :)

PS. Taka ilość szpinaku starczyła mi na 6 naleśników.

Wolisz naleśniki na słodko czy na słono? Zobacz nasze przepisy na naleśniki i wybierz wersją, którą przyrządzisz na obiad!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa 10.06.2023 17:38
Zrobiłam i potwierdzą potwierdzam są przepyszne!
Doradca Smaku 12.06.2023 11:07
Dziękuję za Twoją opinię! Z pewnością będzie pomocna dla innych użytkowników serwisu. Pozdrawiam, Doradca Smaku :)
dodi 02.02.2013 14:42
super!!!!!!
Bogumiła
Bogumiła 02.02.2013 14:04
palce lizać!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak