Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kaszanką i mozzarellą

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tarta jest szybką, tanią i smaczną propozycją, która idealnie zastąpi obiad, kolację, czy po prostu sprawdzi się jako syta przekąska. Połączenie kaszanki i sera mozzarella może jest nietypowe, ale zapewniam, że pyszne!

Składniki:

Forma o średnicy 24 cm, ciasto:

mąka pszenna 150 gramów
masło lub margaryna 75 gramów
Czosnek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
sól 0.5 łyżeczki

Nadzienie:

kaszanka 600 gramów
mozzarella 125 gramów
cebule 2 sztuki
jajko 1 sztuka
majeranek 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 4 łyżki

Wierzch:

mozzarella 125 gramów

Porada

(*) Zagniecionym ciastem można od razu wylepić formę do tarty i następnie całość należy porządnie schłodzić w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kaszanką i mozzarellą

Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Dodać małe porcje zimnego masła/margaryny oraz przyprawy. Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut (*PORADA). Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut). Następnie ciasto nakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. (Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)


Przygotować nadzienie.
Cebulę pokroić w piórka, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i lekko posolić. Cebulę wymieszać z kaszanką (bez skóry), jajkiem oraz łyżką majeranku. Całość opcjonalnie doprawić do smaku i wymieszać z mozzarellą uprzednio pokrojoną w kostkę. Nadzienie równomiernie przełożyć na podpieczony spód, a na wierzchu ułożyć plastry sera. Ciasto piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Gotowa tarta najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.06.2018 14:14
Pomysłowo i zapewnie smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak