Tarta z kaszanką i mozzarellą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tarta jest szybką, tanią i smaczną propozycją, która idealnie zastąpi obiad, kolację, czy po prostu sprawdzi się jako syta przekąska. Połączenie kaszanki i sera mozzarella może jest nietypowe, ale zapewniam, że pyszne!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o średnicy 24 cm, ciasto:

  • mąka pszenna

    150 gramów
  • masło lub margaryna

    75 gramów
  • czosnek granulowany

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki

Nadzienie:

  • kaszanka

    600 gramów
  • mozzarella

    125 gramów
  • cebule

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • majeranek

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    4 łyżki

Wierzch:

  • mozzarella

    125 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Dodać małe porcje zimnego masła/margaryny oraz przyprawy. Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut (*PORADA). Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut). Następnie ciasto nakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. (Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)


Przygotować nadzienie.
Cebulę pokroić w piórka, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i lekko posolić. Cebulę wymieszać z kaszanką (bez skóry), jajkiem oraz łyżką majeranku. Całość opcjonalnie doprawić do smaku i wymieszać z mozzarellą uprzednio pokrojoną w kostkę. Nadzienie równomiernie przełożyć na podpieczony spód, a na wierzchu ułożyć plastry sera. Ciasto piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Gotowa tarta najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.

Diana Rusiłowicz
(*) Zagniecionym ciastem można od razu wylepić formę do tarty i następnie całość należy porządnie schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 06.06.2018 14:14
Pomysłowo i zapewnie smacznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat