Przepis i sposób przygotowania na: Smażona mozzarella
Jak zrobić smażoną mozzarellę? Ważne, aby ją wstępnie osuszyć z soku. Potem, przed smażeniem należy ją obtoczyć ją dwukrotnie w jajku i bułce. Podwójna panierka ma zapobiega wypływaniu sera. Nie trzeba sera smażyć zbyt długo, wystarczy kilka minut.
1. Kulki mozzarelli wyjąć z zalewy kilka godzin wcześniej i pozostawić w lodówce na talerzyku lub innym pojemniku do lekkiego obsuszenia;
2. Przed panierowaniem kulki mozzarelli osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem do smaku;
3. Jajko roztrzepać, do drugiego naczynia wsypać bułkę, olej rozgrzać do temperatury 180 stopni;
4. Mozzarellę obtaczać najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej, czynność tę powtórzyć, czyli ponownie obtoczyć w jajku i bułce tartej, podwójna panierka pozwoli mozzarelli nie wypływać ze środka podczas smażenia;
5. Smażyć po kilka minut każdej ze stron na średnim ogniu, tak by ser miał wystarczająco dużo czasu by roztopić się w środku;
Podawać na gorąco, na sałatce z listkami bazylii. Smacznego!