Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka w galarecie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa bez skóry i kości 1 kg
marchew 2 duże
seler naciowy 3-4 łodygi
jajko ugotowane na twardo 3-4
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
przyprawa uniwersalna do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
kozieradka mielona do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
lubczyk świeży do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat odpowiednio do ilości wywaru

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w galarecie

Kroki postępowania

1
Golonkę wieprzową bez skóry i kości zalać zimną wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i przyprawy warzywnej.
Krok 1 - Golonka w galarecie foto
2
W trakcie gotowania dołożyć obrane marchewki, liście lubczyku i łodygi selera naciowego.
Krok 2 - Golonka w galarecie foto
3
Ugotowane mięso wyjąć z wywaru ostudzić i pokroić w niewielkie porcje.
Krok 3 - Golonka w galarecie foto
4
Marchewki odsączyć, ostudzić i pokroić w talarki.
Krok 4 - Golonka w galarecie foto
5
W przygotowanym naczyniu (pojemniku z tworzywa, słoikach lub szklanej salaterce) układać warstwami mięso, plasterki marchewki oraz pokrojony w kawałki ugotowany seler naciowy.
Krok 5 - Golonka w galarecie foto
6
Cząstki jajek na twardo ułożyć na wierzchu albo także układać pomiędzy warstwy.
Krok 6 - Golonka w galarecie foto
7
Wywar odcedzić, odmierzyć ilość i odlać kilka łyżek do rozpuszczenia żelatyny - resztę rozgrzać.
Krok 7 - Golonka w galarecie foto
8
Żelatynę zalać chłodnym wywarem, wymieszać, pozostawić do spęcznienia - po kilku minutach rozpuścić w gorącym wywarze.

Płyn doprawić mieloną kozieradką, sporą ilością pieprzu oraz granulowanego czosnku. Pozostawić do przestygnięcia.
Krok 8 - Golonka w galarecie foto
9
Chłodnym wywarem zalać składniki.
Krok 9 - Golonka w galarecie foto
10
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 10 - Golonka w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 23.03.2016 11:28
muszę spróbować
Jagódka77 23.03.2016 11:12
wspaniale wygląda, po prostu palce lizać
bertpvd 23.03.2016 09:43
ale piękna goloneczka ;) i to jajko ! pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak