Golonka zapiekana w kapuście kiszonej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka

    2 szt
  • kapusta kiszona

    70 dag
  • cebula

    1 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • ziele angielskie

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Golonka zapiekana w kapuście kiszonej foto
Cebulę drobno siekamy i złocimy na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Golonka zapiekana w kapuście kiszonej foto
Kapustę płuczemy i kroimy w drobniejsze części.
Krok 3 - Golonka zapiekana w kapuście kiszonej foto
Do cebuli dodajemy kapustę, sól, pieprz, ok 2 liście laurowe, dolewamy odrobinę oleju i dusimy do miękkości ok 30 minut.
Krok 4 - Golonka zapiekana w kapuście kiszonej foto
Golonkę zalewamy wodą. Dodajemy 1 łyż kucharka, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu, aż golonka będzie miękka (ok 1 1/2 godziny).
Krok 5 - Golonka zapiekana w kapuście kiszonej foto
Uduszoną kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na kapuście układamy golonki. Mięso przykrywamy kapustą. Całość podlewamy wywarem, w którym gotowały się golonki.
Krok 6 - Golonka zapiekana w kapuście kiszonej foto
Golonkę pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 04.11.2013 07:58
pycha goloneczka
adelajda 23.02.2013 23:18
mój mąż uwielbia !
Bernadeta1 18.02.2013 00:41
ale smakowite jedzonko
reniatka 15.02.2013 16:19
mega pożywne
Wacław 14.02.2013 16:16
lubie takie dania,ale narobiłaś mi smaku
pajbek 13.02.2013 01:18
Pyszne to :-)
Zdzisław 12.02.2013 22:55
dla mnie smaczna
kasiaw 12.02.2013 22:43
wygląda imponująco, ciekawe jak smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat