Golonka w piwie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zalewa

  • golonki

    3 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    6 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól

    1 łyżka
  • woda

marynata

  • piwo

    1 szkl
  • miód

    1 łyżka
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Golonka w piwie foto
Golonki czyścimy i układamy w naczyniu. Nacieramy solą, dokładamy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek, zalewamy wodą i zostawiamy na 12 godzin w lodówce.
Krok 2 - Golonka w piwie foto
Następnie golonki gotujemy ok 1,5 godziny, aż będą miękkie.
Krok 3 - Golonka w piwie foto
Golonki wykładamy do żaroodpornego naczynia. Miód, musztarda, ocet balsamiczny, czosnek zmiażdżony dokładnie mieszamy, dolewamy piwo i wylewamy na golonka. Możemy ułożyć plasterki cebuli (niekoniecznie)
Krok 4 - Golonka w piwie foto
Zapiekamy 180 stopniach ok 45 minut do zrumienienia skórki.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 18.06.2014 13:09
takim obiadkiem to się poje , super :)
Christopher 25.05.2014 17:29
Wielkim mistrzem to nie jestem,ale za zaproszenie dziękuję.
Czyki 19.05.2014 20:43
Christopher takiego mistrza kulinarnego jak Ty będzie mi niezmiernie miło gościć:)
Lidzia 19.05.2014 06:53
Moja ulubiona, pychota.
Christopher 18.05.2014 21:09
A ja też mogę się przyłączyć ?
Czyki 18.05.2014 19:11
Renatka9 chodź szybciutko:):)
Renata9 18.05.2014 19:05
przepyszna goloneczka, chyba się wproszę na nią
Wafelek2601 18.05.2014 19:03
Uwielbiam w ten sposób przygotowaną golonkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat