Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w coli na słodko kwaśno
Szukasz oryginalnego przepisu na przyrządzenie golonki wieprzowej. Ten przepis właśnie taki jest. Najpierw gotujemy golonkę z dodatkiem warzyw, a następnie zapiekamy ją w piekarniku w marynacie na bazie coli. Finalnie mięso wychodzi słodko-kwaśne, soczyste i aromatyczne. Czy ten opis zachęcił Was, by wypróbować golonkę przygotowaną według tego przepisu?
Wywar: Golonki zalać wodą. Wrzucić marchew, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową. Dodać sól i pieprz. Gotować ok. 2,5 h na małym ogniu. Wyciągnąć golonki. Ponacinać skórę w szachownicę.
2.
Marynata: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W głębokim naczyniu ułożyć golonki i następnie zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 2 h. Po godzinie przewrócić na drugą stronę.
3.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą, przykryć oraz wstawić do piekarnika na ok 1,5 h. Co 30 min. mięso przekręcać, aby z każdej strony miało piękny kolor. 20 min. przed końcem pieczenia ściągnąć przykrycie.