Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonki pieczone z piwem

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonki 2 sztuki , wieprzowe
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
sól 1 łyżka
piwo 1 szklanka 7%

Porada

Mogła bym je nazwać golonkami idealnymi i to nie tylko dla panów z dodatkiem kufla piwa chociaż tak smakuje najlepiej.Wypieczona chrupiąca skórka i soczyste mięso. Smak piwa całkowicie paruje podczas pieczenia pozostawiając po sobie rumiany kolor.

Przepis i sposób przygotowania na: Golonki pieczone z piwem

Kroki postępowania

1
Golonki umyć , osuszyć.
Cebulę opalić nad ogniem , ząbki czosnku lekko rozgnieść.
Marchew obrać umyć .
Mięso zalać wodą , dodać marchew , cebulę , czosnek , liście laurowe, pieprz oraz sól.
Zagotować mięso , zebrać szumowiny ( uważając by nie pozbawić wody ziarenek pieprzu).
Zmniejszyć ogień gotować kolejne 2 h.
Krok 1 - Golonki pieczone z piwem foto
2
Wyjąć golonki z wywaru , pozostawić do osuszenia.
Krok 2 - Golonki pieczone z piwem foto
3
Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym , wstawić do zimnego piekarnika po czym nastawić temperaturę 200st.
W ten sposób tłuszcz będzie wytapiał się stopniowo , mięso będzie soczyste a skórka rumiana i chrupiąca.
Piec golonki 2 h.
Co 10-15 min mięso skrapiać piwem aż do wykończenia płynu , w połowie pieczenia przekręcić na drugą stronę.
Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.
Krok 3 - Golonki pieczone z piwem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.11.2015 18:59
uwielbiam taką goloneczkę, chociaż mięsa jem mało... w odróżnieniu od mojego męża ;)
Ela15 26.10.2015 08:48
apetycznie wygląda
dollce 13.10.2015 21:45
Rewelacja :)
SzczyptaChili 12.10.2015 16:24
Polecam wszystkim :) Mnie mąż o taką poprosił bo spróbował od kolegi i dostałam takie polecenie że ma być chrupiąca więc się podjęłam bo sama miałam na taką ochotę :) Jak zobaczył to był zachwycony i bardzo mu i mi smakowała :) Kiedyś robiłam pieczoną z warzywami ale to nie to samo z długa obróbka gotowania z pieczeniem :)
Pani Domu 08.10.2015 12:08
wspaniała goloneczka
Ewkani 08.10.2015 00:17
mąż uwielbia mięsko na bazie piwa. Golonki też pewnie mu zaserwuje
iziona 07.10.2015 18:52
Nie jest to moje ulubione danie, ale muszę uczciwie przyznać, ze te wyglądają przeapetycznie
Anna169Hosz 07.10.2015 13:02
Ale kusisz:)
Aannkaa82 07.10.2015 12:52
uwielbiam golonki, a Twoje wygladaja obłednie ;)
Wacław 07.10.2015 12:27
mnie już ślinka leci :-)
leonowie 07.10.2015 11:50
nie robiłam golonki całe wieki :) wygląda bardzo apetycznie.
Futka 07.10.2015 11:22
Przepyszne i aromatyczne golonki :)
inka2012 07.10.2015 10:27
aż chce się jeść :)
dom-agi 07.10.2015 09:57
Pyszne danie!
bertpvd 07.10.2015 09:41
wspaniała golonka
Malinka 07.10.2015 09:18
Nooo, robi wrażenie! Pewnie niejednemu ślinka cieknie na sam jej widok :)
wwwiolka 07.10.2015 09:18
Bardzo fajny przepis.
Róża1 07.10.2015 09:09
pięknie Ci wyszły :-)
zChatyNaKoncuWsi 07.10.2015 08:27
kilka razy robiłam podchody, żeby zrobić ale czas przyrządzenia mnie zniechęca i zawsze kończy się na czymś szybkim, ale kiedyś na pewno się skuszę :)
paulina2157 07.10.2015 06:27
bardzo apetyczne
Ania84 06.10.2015 23:28
przymierzam się od dawna do zrobienia :) to wygląda bosko
mirosława4 06.10.2015 23:17
jaki piękny kolorek zjadłabym pomimo tych kalorii i tak późnej pory

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak