Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

A gdyby tak podać golonkę inaczej niż zawsze? Tym razem uduszone mięso golonki, dodatkowo zapieczone na patelni, wyłożyć na pieczywo w towarzystwie ulubionych dodatków? Pycha pomysł na kolację!

Składniki:

Danie główne:

golonka wieprzowa
2 sztuki (bez kości)
cydr
1 litr
cebula
2 sztuki
kapusta biała
1/2 główki
jabłko
1
pieczywo
3 kromki (duże)
chrzan tarty
Sklep Prymat
olej rzepakowy
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat

Do smaku

Rozmaryn suszony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31

Przepis na golonkę inny niż wszystkie:

- golonka podawana na zapiekanym pieczywie,

- golonka z tego przepisu duszona jest w cydrze, przez co wychodzi bardzo aromatyczna, soczysta i smaczna, 

- pomysł na pyszną kolację lub obiad. 

Kroki postępowania

1
Do miski wlewamy niewielką ilość oleju, dodajemy rozmaryn, roztarty w dłoniach majeranek, ziele angielskie mielone, sól morską i pieprz kolorowy. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy golonki (także w środku).
Krok 1 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto
2
Golonki przekładamy na rozgrzaną patelnię, polewamy pozostałą marynatą i smażymy około 5 minut z każdej strony. Następnie zalewamy golonki cydrem i dodajemy kilka liści laurowych. Całość dusimy około 1,5-2 godziny.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto
3
Z kapusty odcinamy twardy głąb i drobno szatkujemy. Cebule kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę. Gdy się zrumieni dodajemy kapustę i smażymy do zrumienienia. Doprawiamy kminkiem mielonym, solą morską i kolorowym pieprzem. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w paski i dodajemy na patelnię, mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto
4
Ugotowane golonki wyjmujemy na deskę, a z wywaru wyławiamy liście laurowe. Golonki rozrywamy widelcami na drobne kawałki, usuwając skórę. Przekładamy kawałki golonki z powrotem na patelnię, na której się dusiły. Kromki chleba smarujemy z obu stron olejem i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez około 3-5 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto
5
Podsmażone kromki smarujemy chrzanem tartym, następnie wykładamy na nie kawałki golonki oraz kapustę z jabłkiem. Możemy ozdobić gałązkami kopru.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto

Wypróbuj także przepisu na golonkę w coli słodko-kwaśną! Pycha. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 26.10.2016 11:22
Tak przygotowaną golonkę to i ja bym z chęcią zjadła :)
Wafelek2601 25.10.2016 21:47
Super wygląda
MonikaW 25.10.2016 21:33
dzisiaj był męski odcinek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak