Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

A gdyby tak podać golonkę inaczej niż zawsze? Tym razem uduszone mięso golonki, dodatkowo zapieczone na patelni, wyłożyć na pieczywo w towarzystwie ulubionych dodatków? Pycha pomysł na kolację!

Składniki:

Danie główne:

golonka wieprzowa 2 sztuki (bez kości)
cydr 1 litr
cebula 2 sztuki
kapusta biała 1/2 główki
jabłko 1
pieczywo 3 kromki (duże)
chrzan tarty
olej rzepakowy
Liść laurowy suszony Prymat

Do smaku

Rozmaryn suszony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31

Przepis na golonkę inny niż wszystkie:

- golonka podawana na zapiekanym pieczywie,

- golonka z tego przepisu duszona jest w cydrze, przez co wychodzi bardzo aromatyczna, soczysta i smaczna, 

- pomysł na pyszną kolację lub obiad. 

Kroki postępowania

1
Do miski wlewamy niewielką ilość oleju, dodajemy rozmaryn, roztarty w dłoniach majeranek, ziele angielskie mielone, sól morską i pieprz kolorowy. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy golonki (także w środku).
Krok 1 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto
2
Golonki przekładamy na rozgrzaną patelnię, polewamy pozostałą marynatą i smażymy około 5 minut z każdej strony. Następnie zalewamy golonki cydrem i dodajemy kilka liści laurowych. Całość dusimy około 1,5-2 godziny.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto
3
Z kapusty odcinamy twardy głąb i drobno szatkujemy. Cebule kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę. Gdy się zrumieni dodajemy kapustę i smażymy do zrumienienia. Doprawiamy kminkiem mielonym, solą morską i kolorowym pieprzem. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w paski i dodajemy na patelnię, mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto
4
Ugotowane golonki wyjmujemy na deskę, a z wywaru wyławiamy liście laurowe. Golonki rozrywamy widelcami na drobne kawałki, usuwając skórę. Przekładamy kawałki golonki z powrotem na patelnię, na której się dusiły. Kromki chleba smarujemy z obu stron olejem i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez około 3-5 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto
5
Podsmażone kromki smarujemy chrzanem tartym, następnie wykładamy na nie kawałki golonki oraz kapustę z jabłkiem. Możemy ozdobić gałązkami kopru.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto

Wypróbuj także przepisu na golonkę w coli słodko-kwaśną! Pycha. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 26.10.2016 11:22
Tak przygotowaną golonkę to i ja bym z chęcią zjadła :)
Wafelek2601 25.10.2016 21:47
Super wygląda
MonikaW 25.10.2016 21:33
dzisiaj był męski odcinek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak