Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31

odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Danie główne

  • golonka wieprzowa

    2 sztuki (bez kości)
  • cydr

    1 litr
  • cebula

    2 sztuki
  • kapusta biała

    1/2 główki
  • jabłko

    1
  • pieczywo

    3 kromki (duże)
  • chrzan tarty

  • olej rzepakowy

  • liść laurowy

Do smaku

  • rozmaryn Prymat

  • majeranek Prymat

  • ziele angielskie mielone

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto
Do miski wlewamy niewielką ilość oleju, dodajemy rozmaryn, roztarty w dłoniach majeranek, ziele angielskie mielone, sól morską i pieprz kolorowy. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy golonki (także w środku).
Krok 2 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto
Golonki przekładamy na rozgrzaną patelnię, polewamy pozostałą marynatą i smażymy około 5 minut z każdej strony. Następnie zalewamy golonki cydrem i dodajemy kilka liści laurowych. Całość dusimy około 1,5-2 godziny.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto
Z kapusty odcinamy twardy głąb i drobno szatkujemy. Cebule kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę. Gdy się zrumieni dodajemy kapustę i smażymy do zrumienienia. Doprawiamy kminkiem mielonym, solą morską i kolorowym pieprzem. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w paski i dodajemy na patelnię, mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto
Ugotowane golonki wyjmujemy na deskę, a z wywaru wyławiamy liście laurowe. Golonki rozrywamy widelcami na drobne kawałki, usuwając skórę. Przekładamy kawałki golonki z powrotem na patelnię, na której się dusiły. Kromki chleba smarujemy z obu stron olejem i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez około 3-5 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze, odc. 31 foto
Podsmażone kromki smarujemy chrzanem tartym, następnie wykładamy na nie kawałki golonki oraz kapustę z jabłkiem. Możemy ozdobić gałązkami kopru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mniam

26.10.2016 11:22
Tak przygotowaną golonkę to i ja bym z chęcią zjadła :)

Wafelek2601

25.10.2016 21:47
Super wygląda

MonikaW

25.10.2016 21:33
dzisiaj był męski odcinek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat