Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w winie
Są dania, które nigdy się nie znudzą. Do takich z pewnością należy golonka wieprzowa, którą można przygotować na wiele różnych sposobów.
Wypróbuj golonkę w winie, która wychodzi bardzo aromatyczna i smaczna. Proponuję podawać ja z marchewką i chrzanem, ale oczywiście możecie tutaj postawić na inny sposób podania.
Golonki umyć i zalać wodą, dodać cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i owoce jałowca. Gotować ok 1 godzinę.
Wyjąć golonki, wywar przecedzić i odstawić. Golonki ułożyć w głębokiej patelni lub rondlu do duszenia, dodać marchewki, posypać przyprawą do wieprzowiny, dodać sos sojowy i pokrojony por, podlać wywarem ok. 1 szklankę i winem.
Dusić ok. 1 godzinę, w razie potrzeby dodać wywaru. Na koniec wyjąć golonki i marchewki a resztę wywaru razem z porem wymieszać z mąką i śmietaną dodać paprykę i chili i w razie potrzeby sól i pieprz po czym zmiksować blenderem i zagotować.
Podawać golonki z marchewką polane sosem, dodatkowo podać chrzan.