Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka w winie

4.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Golonka zapiekana w winie to aromatyczna propozycja przygotowania tego klasycznego dania. Podawajcie z dużą ilości chrzanu.

Składniki:

golonki 3 sztuki
por 1 cały
cebula 1 sztuka
marchew 300 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 0.75 szklanki
Wywar: 1,5 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat szczypta
chili szczypta
mąka 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w winie

Są dania, które nigdy się nie znudzą. Do takich z pewnością należy golonka wieprzowa, którą można przygotować na wiele różnych sposobów.

Wypróbuj golonkę w winie, która wychodzi bardzo aromatyczna i smaczna. Proponuję podawać ja z marchewką i chrzanem, ale oczywiście możecie tutaj postawić na inny sposób podania. 

Golonki umyć i zalać wodą, dodać cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i owoce jałowca. Gotować ok 1 godzinę.

Wyjąć golonki, wywar przecedzić i odstawić. Golonki ułożyć w głębokiej patelni lub rondlu do duszenia, dodać marchewki, posypać przyprawą do wieprzowiny, dodać sos sojowy i pokrojony por, podlać wywarem ok. 1 szklankę i winem.

Dusić ok. 1 godzinę, w razie potrzeby dodać wywaru. Na koniec wyjąć golonki i marchewki a resztę wywaru razem z porem wymieszać z mąką i śmietaną dodać paprykę i chili i w razie potrzeby sól i pieprz po czym zmiksować blenderem i zagotować.

Podawać golonki z marchewką polane sosem, dodatkowo podać chrzan.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 15.02.2012 17:05
brzmi wybornie
Małgorzata106 13.08.2011 20:38
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak