GOLONKI Z INDYKA W WARZYWACH

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Golonki z indyka w towarzystwie duszonych warzyw to smakowite danie obiadowe dla wielbicieli delikatnych mięs.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonki indycze

    2 kg
  • marchew

    200 gram
  • pietruszka

    100 gram
  • seler

    100 gram
  • cebula czerwona

    100 gram
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • rosół drobiowy

    400 ml
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • liście laurowe

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    4 szt
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - GOLONKI Z INDYKA W WARZYWACH foto
Oczyszczone golonki natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą a następnie odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Krok 2 - GOLONKI Z INDYKA W WARZYWACH foto

Obrane warzywa marchew, seler, pietruszkę pokroić na dość spore kawałki a czerwoną cebulę w pół plastry.

Krok 3 - GOLONKI Z INDYKA W WARZYWACH foto
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć golonki z obu stron po czym golonki zdjąć z patelni o ułożyć w naczyniu do pieczenia.
Krok 4 - GOLONKI Z INDYKA W WARZYWACH foto

Na patelnię na której były podsmażane golonki włożyć pokrojone warzywa dodać liście laurowe i ziele angielskie i wszystko razem podsmażyć przez 2 minuty. Następnie zalać warzywa rosołem drobiowym, dodać koncentrat pomidorowy oraz chili i zagotować.

Krok 5 - GOLONKI Z INDYKA W WARZYWACH foto
Tak przygotowanymi warzywami zalać uprzednio ułożone golonki w naczyniu do pieczenia.
Krok 6 - GOLONKI Z INDYKA W WARZYWACH foto
Naczynie z golonkami przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę po tym czasie zdjąć folię i piec całość jeszcze przez 30 minut aż golonki się ładnie zarumienią.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 20.09.2014 17:22
super goloneczki
berys18 06.09.2014 20:54
apetyczne golonki
Renataj 06.09.2014 10:18
Nie przepadam za wieprzowymi golonkami ale indycze uwielbiam, jeszcze z warzywami - pychota.
Motorek 06.09.2014 10:16
Smaczne danie
Czyki 06.09.2014 08:51
Ja bardzo lubię takie dania :)
w mojej kuchni 06.09.2014 08:48
smaczny obiad taki jak lubię
Renata9 06.09.2014 07:33
smaczne jedzonko
asiczekz 05.09.2014 23:59
wyglądają pysznie
irenka 05.09.2014 21:47
pyszne jedzonko
kasiaw 05.09.2014 20:57
musi być bardzo smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat