Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonki z indyka w warzywach

5.0
(149)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Golonki z indyka w towarzystwie duszonych warzyw to smakowite danie obiadowe dla wielbicieli delikatnych mięs. Sprawdź przepis i przekonaj się sam!

Składniki:

golonki indycze 2 kg
marchew 200 gram
pietruszka 100 gram
seler 100 gram
cebula czerwona 100 gram
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
rosół drobiowy 400 mililitrów
olej rzepakowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Golonki z indyka w warzywach

Z tym przepisem przygotujesz wyśmienite, bardzo aromatyczne golonki z indyka duszone z warzywami: pietruszką, marchewką, selerem i czerwoną cebulą. Znakomicie doprawione, soczyste mięso zasmakuje całej rodzinie, dla której przygotujesz ten wyjątkowy obiad.    

Kroki postępowania

1
Oczyszczone golonki natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą a następnie odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Krok 1 - Golonki z indyka w warzywach foto
2

Obrane warzywa marchew, seler, pietruszkę pokroić na dość spore kawałki a czerwoną cebulę w pół plastry.

Krok 2 - Golonki z indyka w warzywach foto
3
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć golonki z obu stron po czym golonki zdjąć z patelni o ułożyć w naczyniu do pieczenia.
Krok 3 - Golonki z indyka w warzywach foto
4

Na patelnię na której były podsmażane golonki włożyć pokrojone warzywa dodać liście laurowe i ziele angielskie i wszystko razem podsmażyć przez 2 minuty. Następnie zalać warzywa rosołem drobiowym, dodać koncentrat pomidorowy oraz chili i zagotować.

Krok 4 - Golonki z indyka w warzywach foto
5
Tak przygotowanymi warzywami zalać uprzednio ułożone golonki w naczyniu do pieczenia.
Krok 5 - Golonki z indyka w warzywach foto
6
Naczynie z golonkami przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę po tym czasie zdjąć folię i piec całość jeszcze przez 30 minut aż golonki się ładnie zarumienią.
Krok 6 - Golonki z indyka w warzywach foto

Wiesz już jak zrobić golonki z indyka z duszonymi warzywami.

Wypróbuj także inne przepisy na golonkę!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 20.09.2014 17:22
super goloneczki
berys18 06.09.2014 20:54
apetyczne golonki
Renataj 06.09.2014 10:18
Nie przepadam za wieprzowymi golonkami ale indycze uwielbiam, jeszcze z warzywami - pychota.
Motorek 06.09.2014 10:16
Smaczne danie
Czyki 06.09.2014 08:51
Ja bardzo lubię takie dania :)
w mojej kuchni 06.09.2014 08:48
smaczny obiad taki jak lubię
Renata9 06.09.2014 07:33
smaczne jedzonko
asiczekz 05.09.2014 23:59
wyglądają pysznie
irenka 05.09.2014 21:47
pyszne jedzonko
kasiaw 05.09.2014 20:57
musi być bardzo smaczna
pajbek 05.09.2014 20:36
coś dla mnie :-)
pestka 05.09.2014 20:33
to lubię - konkretne danie
wwwiolka 05.09.2014 20:24
Bardzo fajne danie.
Megg 05.09.2014 20:13
przepyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak