Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim

Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kapusta włoska

    8 sparzonych liści

Farsz

  • ser kozi

    200 g
  • kasza gryczana

    2 szklanki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieczarki

    8 szt.
  • jajka

    3 szt.
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • papryka ostra mielona

  • majeranek Prymat

  • natka pietruszki

    1 pęczek

Sos

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • rosół z kury Kucharek

    500 ml
  • sól morska

  • papryka słodka mielona

  • pieprz czarny mielony

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim
Farsz: na patelni, na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić cebulę, czosnek i pieczarki. Do dużej miski wsypać kaszę, dodać jajka, cebulę z czosnkiem i pieczarkami, rozdrobniony ser.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim
Doprawić do smaku słodką papryką, majerankiem, pieprzem i solą i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim
Sos: na tej samej patelni, na oleju i maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dodać przecier pomidorowy
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim
i rosół, doprawić do smaku: majerankiem, słodka papryką, pieprzem czarnym, solą morską, szczyptą cukru (opcjonalnie) i gotować do momentu zgęstnienia sosu. Przed podaniem sos można zmiksować.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim
Na każdy liść kapusty nałożyć po 2 łyżki farszu i ściśle zwinąć w gołąbki.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim
Naczynie do zapiekania posmarować masłem, wlać sos . W naczyniu ułożyć gołąbki i zapiekać 40 – 60 minut (w zależności od stopnia ugotowania kaszy) w temperaturze 160 - 180°C.
Krok 7 - Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim
Smacznego!

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

5 tygodni temu
Takich nie jadłam, ale jak pieczone, to już je lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat