Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim

5.0
(43)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta włoska 8 sparzonych liści

Farsz

ser kozi 200 g
kasza gryczana 2 szklanki
olej rzepakowy 2 łyżki
masło 1 łyżka
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
pieczarki 8 szt.
jajko 3 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Majeranek suszony Prymat
natka pietruszki 1 pęczek

Sos

olej rzepakowy 2 łyżki
masło 1 łyżka
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
rosół z kury Kucharek 500 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim

Kroki postępowania

1
Farsz: na patelni, na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić cebulę, czosnek i pieczarki. Do dużej miski wsypać kaszę, dodać jajka, cebulę z czosnkiem i pieczarkami, rozdrobniony ser.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim foto
2
Doprawić do smaku słodką papryką, majerankiem, pieprzem i solą i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim foto
3
Sos: na tej samej patelni, na oleju i maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dodać przecier pomidorowy
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim foto
4
i rosół, doprawić do smaku: majerankiem, słodka papryką, pieprzem czarnym, solą morską, szczyptą cukru (opcjonalnie) i gotować do momentu zgęstnienia sosu. Przed podaniem sos można zmiksować.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim foto
5
Na każdy liść kapusty nałożyć po 2 łyżki farszu i ściśle zwinąć w gołąbki.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim foto
6
Naczynie do zapiekania posmarować masłem, wlać sos . W naczyniu ułożyć gołąbki i zapiekać 40 – 60 minut (w zależności od stopnia ugotowania kaszy) w temperaturze 160 - 180°C.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim foto
7
Smacznego!
Krok 7 - Przepis dnia II, odc. 41: Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i serem kozim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 21.01.2019 13:03
Takich nie jadłam, ale jak pieczone, to już je lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak