Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Forszmak lubelski wg Piotra Ogińskiego

5.0
(61)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto pyszne danie jednogarnkowe na obiad, czyli forszmak lubelski. Sycąca, pełna mięsa aromatyczna potrawa regionalna. Zobacz przepis!

Składniki:

surowy boczek 80 gramów
kiełbasa 80 gramów
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
olej 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
schab 400 gramów
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
mąka do obtoczenia schabu
papryka czerwona 1 sztuka
pieczarki 150 gramów
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
rosół 800 mililitrów
olej do smażenia 1/2 szklanki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
masło 50 gramów
imbir świeży 3 gramy
śmietanka 30% 60 mililitrów
ogórki kiszone 4 sztuki
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki

Dodatki:

ogórki kiszone
natka pietruszki
chleb

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Forszmak lubelski wg Piotra Ogińskiego

Boczek z kiełbasą, cebulą oraz czosnkiem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty.

W tym czasie pokrojony schab marynujemy w oleju, pieprzu, ostrej papryce oraz majeranku.

Po 3-4 minutach na patelnię dodajemy pieczarki, które lekko solimy żeby puściły wodę, oraz czerwoną paprykę i całość smażymy jeszcze 5-6 minut.

Zamarynowany schab dokładnie obtaczamy w mące.
Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z bulionem, a schab smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, ok. 5 minut.

Gotowy schab przekładamy do garnka, forszmak doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem oraz kolendrą, dodajemy masło i imbir i całość dusimy ok. 20 minut.

Po tym czasie zupę zagęszczamy koncentratem pomidorowym, dodajemy ogórki kiszone, doprawiamy solą oraz pieprzem i redukujemy forszmak przez 4-5 minut, lub do uzyskania konsystencji zupy gulaszowej.

Gotowy forszmak zabielamy śmietanką, czekamy aż się zagotuje i wykładamy do miski, całość dekorujemy kiszonym ogórkiem oraz natką pietruszki i podajemy wraz z chlebem.

Smacznego!

Wielbicielom dań jednogarnkowych polecam przepis na charczo - gruzińską zupę gulaszową. Spróbuj!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak