Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Forszmak lubelski wg Piotra Ogińskiego
Boczek z kiełbasą, cebulą oraz czosnkiem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty.
W tym czasie pokrojony schab marynujemy w oleju, pieprzu, ostrej papryce oraz majeranku.
Po 3-4 minutach na patelnię dodajemy pieczarki, które lekko solimy żeby puściły wodę, oraz czerwoną paprykę i całość smażymy jeszcze 5-6 minut.
Zamarynowany schab dokładnie obtaczamy w mące.
Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z bulionem, a schab smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, ok. 5 minut.
Gotowy schab przekładamy do garnka, forszmak doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem oraz kolendrą, dodajemy masło i imbir i całość dusimy ok. 20 minut.
Po tym czasie zupę zagęszczamy koncentratem pomidorowym, dodajemy ogórki kiszone, doprawiamy solą oraz pieprzem i redukujemy forszmak przez 4-5 minut, lub do uzyskania konsystencji zupy gulaszowej.
Gotowy forszmak zabielamy śmietanką, czekamy aż się zagotuje i wykładamy do miski, całość dekorujemy kiszonym ogórkiem oraz natką pietruszki i podajemy wraz z chlebem.
Smacznego!
Wielbicielom dań jednogarnkowych polecam przepis na charczo - gruzińską zupę gulaszową. Spróbuj!