Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
surowy boczek
80 gramów -
kiełbasa
80 gramów -
cebula
2 sztuki -
czosnek
3 ząbki -
olej
2 łyżeczki -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
schab
400 gramów -
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
mąka
do obtoczenia schabu -
papryka czerwona
1 sztuka -
pieczarki
150 gramów -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
do smaku -
rosół
800 mililitrów -
olej do smażenia
1/2 szklanki -
Ziele angielskie całe Prymat
4 sztuki -
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki -
Majeranek suszony Prymat
2 łyżeczki -
Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka -
masło
50 gramów -
imbir świeży
3 gramy -
śmietanka 30%
60 mililitrów -
ogórki kiszone
4 sztuki -
koncentrat pomidorowy
4 łyżeczki
Dodatki:
-
ogórki kiszone
-
natka pietruszki
-
chleb
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Forszmak lubelski wg Piotra Ogińskiego
Boczek z kiełbasą, cebulą oraz czosnkiem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty.
W tym czasie pokrojony schab marynujemy w oleju, pieprzu, ostrej papryce oraz majeranku.
Po 3-4 minutach na patelnię dodajemy pieczarki, które lekko solimy żeby puściły wodę, oraz czerwoną paprykę i całość smażymy jeszcze 5-6 minut.
Zamarynowany schab dokładnie obtaczamy w mące.
Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z bulionem, a schab smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, ok. 5 minut.
Gotowy schab przekładamy do garnka, forszmak doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem oraz kolendrą, dodajemy masło i imbir i całość dusimy ok. 20 minut.
Po tym czasie zupę zagęszczamy koncentratem pomidorowym, dodajemy ogórki kiszone, doprawiamy solą oraz pieprzem i redukujemy forszmak przez 4-5 minut, lub do uzyskania konsystencji zupy gulaszowej.
Gotowy forszmak zabielamy śmietanką, czekamy aż się zagotuje i wykładamy do miski, całość dekorujemy kiszonym ogórkiem oraz natką pietruszki i podajemy wraz z chlebem.
Smacznego!
Wielbicielom dań jednogarnkowych polecam przepis na charczo - gruzińską zupę gulaszową. Spróbuj!
Komentarze (0)