Co na obiad: Forszmak lubelski wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Oto pyszne danie jednogarnkowe na obiad, czyli forszmak lubelski. Sycąca, pełna mięsa aromatyczna potrawa regionalna. Zobacz przepis!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • surowy boczek

    80 gramów
  • kiełbasa

    80 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    do smaku
  • schab

    400 gramów
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka

    do obtoczenia schabu
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pieczarki

    150 gramów
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    do smaku
  • rosół

    800 mililitrów
  • olej do smażenia

    1/2 szklanki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • masło

    50 gramów
  • imbir świeży

    3 gramy
  • śmietanka 30%

    60 mililitrów
  • ogórki kiszone

    4 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżeczki

Dodatki:

  • ogórki kiszone

  • natka pietruszki

  • chleb

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek z kiełbasą, cebulą oraz czosnkiem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty.

W tym czasie pokrojony schab marynujemy w oleju, pieprzu, ostrej papryce oraz majeranku.

Po 3-4 minutach na patelnię dodajemy pieczarki, które lekko solimy żeby puściły wodę, oraz czerwoną paprykę i całość smażymy jeszcze 5-6 minut.

Zamarynowany schab dokładnie obtaczamy w mące.
Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z bulionem, a schab smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, ok. 5 minut.

Gotowy schab przekładamy do garnka, forszmak doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem oraz kolendrą, dodajemy masło i imbir i całość dusimy ok. 20 minut.

Po tym czasie zupę zagęszczamy koncentratem pomidorowym, dodajemy ogórki kiszone, doprawiamy solą oraz pieprzem i redukujemy forszmak przez 4-5 minut, lub do uzyskania konsystencji zupy gulaszowej.

Gotowy forszmak zabielamy śmietanką, czekamy aż się zagotuje i wykładamy do miski, całość dekorujemy kiszonym ogórkiem oraz natką pietruszki i podajemy wraz z chlebem.

Smacznego!

Wielbicielom dań jednogarnkowych polecam przepis na charczo - gruzińską zupę gulaszową. Spróbuj!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat