Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
wątróbka drobiowa
1 kilogram -
mąka
2 łyżki -
pieczarki
1/2 kilograma -
papryka
2 sztuki -
marchewka
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
rosół z kury
1 litr -
śmietana 30%
100 mililitrów -
olej do smażenia
1 łyżka -
ogórki konserwowe
kilka sztuk -
Ziele angielskie całe Prymat
8 ziaren -
Liść laurowy suszony Prymat
3 liście -
natka pietruszki
1 pęczek
Do smaku:
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta -
Majeranek suszony Prymat
szczypta -
Papryka słodka mielona Prymat
szczypta
Sposób przygotowania
Pieczarki kroimy na plastry i smażymy na suchej patelni, aż puszczą wodę. W trakcie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przekładamy na talerz.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w mniejszą kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa smażymy na rozgrzanym oleju na patelni po smażeniu pieczarek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy do smaku papryką słodką. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy razem.
Wątróbkę obtaczamy w mące. Smażymy na oleju rozgrzanym na drugiej patelni. Usmażoną wątróbkę przekładamy do warzyw, mieszamy.
Całość zalewamy rosołem, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku majerankiem.
Gotowe danie dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z ogórkami konserwowymi.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się