odc. 3 Mistrz smaku poleca

Mistrz Smaku poleca: Gulasz z wątróbki drobiowej, odc. 3

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • wątróbka drobiowa

    1 kilogram
  • mąka

    2 łyżki
  • pieczarki

    1/2 kilograma
  • papryka

    2 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • rosół z kury

    1 litr
  • śmietana 30%

    100 mililitrów
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • ogórki konserwowe

    kilka sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    8 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 liście
  • natka pietruszki

    1 pęczek

Do smaku:

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Majeranek suszony Prymat

    szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki kroimy na plastry i smażymy na suchej patelni, aż puszczą wodę. W trakcie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przekładamy na talerz.

Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w mniejszą kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa smażymy na rozgrzanym oleju na patelni po smażeniu pieczarek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy do smaku papryką słodką. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy razem.

Wątróbkę obtaczamy w mące. Smażymy na oleju rozgrzanym na drugiej patelni. Usmażoną wątróbkę przekładamy do warzyw, mieszamy.
Całość zalewamy rosołem, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku majerankiem.

Gotowe danie dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z ogórkami konserwowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 30.11.2017 09:30
Bardzo smaczny obiadek :)
Bożena Matuszczyk 29.11.2017 20:00
Ależ smakowity gulasz, porywam troszeczkę.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat