Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mistrz Smaku poleca: Gulasz z wątróbki drobiowej, odc. 3

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mistrz smaku poleca TVN
5.0
(81)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

wątróbka drobiowa 1 kilogram
mąka 2 łyżki
pieczarki 1/2 kilograma
papryka 2 sztuki
marchewka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
rosół z kury 1 litr
śmietana 30% 100 mililitrów
olej do smażenia 1 łyżka
ogórki konserwowe kilka sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 8 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
natka pietruszki 1 pęczek

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
Majeranek suszony Prymat szczypta
Papryka słodka mielona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mistrz Smaku poleca: Gulasz z wątróbki drobiowej, odc. 3

Pieczarki kroimy na plastry i smażymy na suchej patelni, aż puszczą wodę. W trakcie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przekładamy na talerz.

Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w mniejszą kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa smażymy na rozgrzanym oleju na patelni po smażeniu pieczarek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy do smaku papryką słodką. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy razem.

Wątróbkę obtaczamy w mące. Smażymy na oleju rozgrzanym na drugiej patelni. Usmażoną wątróbkę przekładamy do warzyw, mieszamy.
Całość zalewamy rosołem, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku majerankiem.

Gotowe danie dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z ogórkami konserwowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.11.2017 09:30
Bardzo smaczny obiadek :)
Bożena Matuszczyk 29.11.2017 20:00
Ależ smakowity gulasz, porywam troszeczkę.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak