7 przepisów na faworki - nie tylko pączki na Tłusty Czwartek

08.02.2018
7 przepisów na faworki - nie tylko pączki na Tłusty Czwartek

Jest jeden taki dzień w roku, kiedy słodkie pączki i chrupiące faworki można jeść bez opamiętania i wyrzutów sumienia. W Tłusty Czwartek!

Jedni raczą się słodkimi pączkami, inni chrupiącym (lub drożdżowym) chrustem. Ostatnio proponowałem Wam różne nadzienia do pączków, o TUTAJ.  w Tłusty Czwartek, ten jedyny kiedy cała Polska smaży faworki, mam dla chrustowe Was inspiracje.

Wiedzieliście, że jest tyle rodzajów chrustu? Którą najbardziej lubicie? Jak nazywacie te tłustoczwartkowe słodkości – faworki czy chrust?

 

 

 

Chrupiący chrust – dla lubiących chrupać <<- KLIKNIJ w przepis

W Tłusty Czwartek konkurują z pączkami o popularność. A powstały podobno przez przypadek - kucharzowi wpadł kawałek ciasta na pączki do rozgrzanego oleju i tak powstały faworki. 

 

Chrupiący chrust – dla lubiących chrupać <<- KLIKNIJ w przepis

By faworki wyszły cienkie i chrupkie należy bardzo precyzyjnie odmierzyć składniki. Dodamy za dużo lub za mało śmietany czy mąki i faworki nie będą takie jakie powinny. Macie sprawdzone przepisy na chrupiący chrust? 

 
 

 

Drożdżowe faworki – miękkie poduszeczki <<- KLIKNIJ w przepis

Dla lubiących drożdżową wersję idealne będą faworki miękkie jak poduszeczki. Zawsze można przygotować obydwie wersję - chrupiące i drożdżowe :)  

 

Chrust z ciasta francuskiego – na ostatnią chwilę <<- KLIKNIJ w przepis

Chrust wprawdzie przygotowuje się prosto, ale dość pracochłonnie - dlatego można wypróbować jeszcze wersji na ostatnią chwilę - chrust z ciasta francuskiego. Co myślicie o takiej opcji? 

 

 
 

 

Chrust kakaowy <<- KLIKNIJ w przepis

Dla lubiących eksperymentować przy tradycyjnych recepturach, ciekawą odmianą mogą być wersje smakowe chrustu. Próbowaliście już chrustu kakaowego? 

 

Chrust z rumem na piwie <<- KLIKNIJ w przepis

Cienki jak papier chrust z rumem i piwem swoją chrupkość zawdzięcza właśnie obecności alkoholu. To właśnie alkohol powoduje, że chrust jest delikatny i chrupki, a tłuszcz nie wsiąka. 

 
 

 

Chrust lany z piwem <<- KLIKNIJ w przepis

Próbowaliście już chrustu lanengo z piwem? Swoją ciekawą formą zawdzięcza formie smażenia - z rękawa cukierniczego ciasto wlewamy bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz, tworząc tym samym ciekawe kształty. Ciasto jest bardziej płynne niż w pozostałych przepisach.  

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

11.02.2018 08:24
Ciekawe i pożyteczne przepisy.Na pewno skorzystam z któregoś.;)

Polecane przepisy

prymat