Tarta z krówkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • jajko

    1
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • margaryna

    12,5 dag

Masa

  • cukierki krówki

    20 dag
  • mleko

    4 łyżki

Dodatkowo

  • cukierki krówki

    5 sztuk
  • czekolada mleczna

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko margaryną i posypujemy bułką tartą.
4. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem
5. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.
6. Z kolei przygotowujemy masę: mleko wlewamy do garnka, zagotowujemy je. Wrzucamy do mleka krówki i gotujemy aż się rozpuszczą. Cały czas musimy mieszać.
7. Jeszcze ciepłą masę przelewamy do tarty.
8. Na wierzch tarty układamy pokruszone krówki. Dodatkowo rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dekorujemy nią tartę.
9. Tarta jest już gotowa. Smacznego!
Z przepisu wychodzi dwie tarty o średnicy około 18cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 30.04.2018 17:18
Uwielbiam krówki i ta tarta bardzo by mi smakowała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat