Galareta wieprzowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nóżki wieprzowe

    4 sztuki
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/5 sztuki
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nóżki oczyścić umyć i przełożyć do garnka.
Mięso zalać zimną wodą i zagotować.
Wodę zlać, nalać świeżej i ponownie włożyć do niej opłukane nóżki.
Dodać sól (wodę lekko osolić), listki laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości.
20-30 minut przed końcem gotowania - wrzucić (w całości) warzywa i obrany czosnek.
Po ostygnięciu wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości (i rozdrobnić), warzywa pokroić, a czosnek posiekać.
Wszystko z powrotem umieścić w wywarze, doprawić do smaku i zagotować.
Całość przelać do salaterek/miseczek, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Galaretkę podawać kropioną sokiem z cytryny lub octem (np. winnym, jabłkowym).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 05.06.2018 19:29
robie taka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat