Sernik Izaura

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto;

  • mąka

    1,5 szkl,
  • cukier

    1,5 szkl,
  • margaryna

    1 kostka,
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczki,
  • jajko

    4 szt,
  • woda zimna

    5 łyżek,
  • kakao

    3 łyżki,

masa serowa;

  • ser biały

    1 kg, wiaderko
  • jajko

    4 szt,
  • budyń śmietankowy

    1 op,
  • cukier

    1,5 szkl,(według uznania),
  • proszek do pieczenia

    szczypta,
  • cukier waniliowy

    1 op,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka włożyć margarynę i roztopić.
Do roztopionej margaryny dodać cukier, kakao oraz wodę.
Całość gotować około 5 - 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając aby nie przypalić masy.
Zdjąć z ognia i wystudzić, następnie dodać żółtka i wymieszać.
Odlać 1/2 szklanki masy , a do pozostałej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą na sztywno pianę z białek.
Dokładnie wymieszać i przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki.
Masa serowa;
Zmielony ser z wiaderka przełożyć do miski , dodać jajka ,cukier, cukier waniliowy , szczyptę proszku do pieczenia ,śmietanę gęstą oraz budyń śmietankowy ( proszek) budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną.
Wszystko zmiksować na gładką masę i delikatnie wyłożyć na ciasto w blaszce.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernik polać odłożoną masą kakaową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 19:36
smaczny sernik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat