Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik Izaura

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto;

mąka 1,5 szkl,
cukier 1,5 szkl,
margaryna 1 kostka,
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
jajko 4 szt,
woda zimna 5 łyżek,
kakao 3 łyżki,

masa serowa;

ser biały 1 kg, wiaderko
jajko 4 szt,
budyń śmietankowy 1 op,
cukier 1,5 szkl,(według uznania),
proszek do pieczenia szczypta,
cukier waniliowy 1 op,

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Izaura

Do garnka włożyć margarynę i roztopić.
Do roztopionej margaryny dodać cukier, kakao oraz wodę.
Całość gotować około 5 - 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając aby nie przypalić masy.
Zdjąć z ognia i wystudzić, następnie dodać żółtka i wymieszać.
Odlać 1/2 szklanki masy , a do pozostałej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą na sztywno pianę z białek.
Dokładnie wymieszać i przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki.
Masa serowa;
Zmielony ser z wiaderka przełożyć do miski , dodać jajka ,cukier, cukier waniliowy , szczyptę proszku do pieczenia ,śmietanę gęstą oraz budyń śmietankowy ( proszek) budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną.
Wszystko zmiksować na gładką masę i delikatnie wyłożyć na ciasto w blaszce.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernik polać odłożoną masą kakaową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:36
smaczny sernik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak