Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrust/ faworki/ z rumem na piwie

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
żółtko jajek 4 szt
piwo mocne 0,5 szklanki
rum 2 łyżki
sól 2 szczypty
tłuszcz do smażenia ... ....
cukier puder do dekoracji
wanilia do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Chrust/ faworki/ z rumem na piwie

-Mąkę przesiać do miseczki.
-Dodać sól, żółtka ,rum i piwo.
-Zagnieść ciasto o konsystencji pierogowej / jeśli jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki, a jeśli twarde piwa /i dobrze wyrobić.
-Zawinąć w folię i wstawić w chłodne miejsce na ok. 40-50 min.
-Ciasto podzielić na 2-3 części i najlepiej przygotowywać partiami /by zapobiec obsychaniu/.
-Wałkować bardzo cieniutko i kroić na paski w kształci prostokąta /3-10cm /i strać się jak najmniej podsypywać maką.
-Naciąć wzdłuż przez środek i przez otwór przeciągnąć jeden koniec.
-Przygotowane faworki delikatnie przykryć folią lub wilgotną ściereczką aby zabezpieczyć przed wysychaniem .
-Wkładać faworki na dobrze rozgrzany tłuszcz i krótko smażyć z obu stron na jasno złoty kolor.
-Odsączyć na papierowym ręczniku , przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z wanilią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 06.02.2013 11:16
dobre faworki
babajaga1969 06.02.2013 11:05
lubię je
kasienka23 06.02.2013 09:30
oryginalne :)
miroslawa 06.02.2013 04:35
superowe, chcę kilka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak