Przepis i sposób przygotowania na: LECZO Z CZERWONĄ FASOLĄ
Leczo z fasoli - tradycyjny przepis, w którym zagościła czerwona fasola. Pyszna wersja, z dodatkiem warzyw strączkowych. Tymianek pasuje do warzyw, a papryka słodka dodaje aromatu i koloru. Nie pomijajcie aromatycznych przypraw w leczo.
Leczo z fasolą czerwoną:
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka i dodać pomidory z puszki oraz obie papryki pokrojone w dużą kostkę. Cukinie umyć, pokroić w półplasterki, wrzucić do warzyw. Doprawić solą i pieprzem, podlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, paprykę mieloną, tymianek, przeciśnięty czosnek i odcedzoną czerwoną fasolę. Dusić jeszcze 3-5 min. Podawać z pieczywem lub z kaszą kuskus.