Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki w sosie śmietanowym
Żołądki bardzo często podajemy w sosie śmietanowym i słusznie. Delikatny smak podrobów dobrze komponuje się z duszonymi warzywami i śmietaną. Tę potrawę dobrze wykończyć świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Jak zrobić żołądki drobiowe w sosie śmietanowym - krok po kroku:
Żołądki oczyścić, zalać wodą i gotować 20 minut. Po tym czasie wodę wylać zalać świeżą i gotować na małym ogniu do miękkości. Następnie żołądki odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por posiekać w piórka. Warzywa zalać wodą i zagotować do miękkości.
Śmietanę wymieszać z odrobiną ciepłej wody i dodać do warzywa, dodać również pokrojone żołądki. Gotować do momentu aż śmietana zgęstnieje, stale mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Podawać z kaszą lub ziemniakami.