Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Majeranek suszony Prymat

  • oregano

  • natka pietruszki

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • masło

    30 g
  • czosnek

    kilka ząbków
  • kaszka kukurydziana

    2 łyżki
  • grzyby leśne

    kilka sztuk
  • ser camembert

    1 szt.
  • mleko

    150 ml
  • pomidory suszone Smak

    kilka szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38 foto
Przygotować składniki
Krok 2 - Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38 foto
Przygotowujemy farsz: grzyby i ser camembert kroimy w średniej wielkości kawałki, czosnek drobno siekamy. Ser nie musi być drobno pokrojony, bo rozpuści się w trakcie smażenia i pieczenia.
Krok 3 - Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38 foto
Suszone pomidory kroimy w drobne paseczki. Składniki przekładamy do miski, mieszamy, dodajemy oregano, natkę pietruszki, świeżo mieloną sól morską i pieprz. Składniki dokładnie mieszamy i dostawiamy na chwilę.
Krok 4 - Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38 foto
W piersiach robimy kieszonki, przekrajając je na pół, wkładamy do nich farsz i „zamykamy”.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej z suszonych pomidorów i smażymy na nim piersi z kurczaka. Piersi smażymy z każdej strony po 4 minuty, zaczynając smażenie od strony skóry.
Krok 5 - Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38 foto
Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Krok 6 - Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38 foto
W międzyczasie przygotowujemy dodatek z kaszki kukurydzianej. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, sól, majeranek i natkę pietruszki. Po rozpuszczeniu masła dodajemy kaszkę kukurydzianą i gotujemy około 12 minut. W międzyczasie musimy sprawdzać czy kaszka nie jest zbyt gęsta (rozcieńczamy mlekiem) bądź zbyt rozwodniona (zagęszczamy dodając więcej kaszki).

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i ponownie wstawiamy jeszcze na ok. 3 minuty do piekarnika, zwiększając temperaturę do 220 stopni, aby kurczak się zarumienił.

Kurczaka podajemy z kaszką i suszonymi pomidorami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat