Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żołądki drobiowe
1 kg
rosół z kury Kucharek
1 l
Sklep Prymat
masło
3 łyżki
cebula
2 szt.
papryka czerwona
1 szt.
pieczarki
10 szt.
pomidory pelati
1 puszka
kasza perłowa
500 g
ogórki kwaszone
6-7 szt.
kapary całe Smak
1 łyżka
Sklep Prymat
oliwki zielone
6-8 sztuk
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
szczypta
Pieprz ziołowy mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone żołądki kroimy w paski i gotujemy do miękkości w rosole z kury.
Krok 1 - Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13 foto
2
Pieczarki kroimy w plastry, a cebule i paprykę w grubą kostkę. Tak przygotowane składniki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym maśle i doprawiamy do smaku solą morską. Po podsmażeniu przekładamy do gotujących się żołądków. Następnie dodajemy kapary, pomidory pelati oraz posiekane zielone oliwki.
Krok 2 - Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13 foto
3
Całość doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, chili pieprzem cayenne oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Żołądki gotujemy do miękkości – przez ok. 30 minut.
Krok 3 - Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13 foto
4
Ogórki kwaszone obieramy ze skóry kroimy w małe kawałki i przekładamy do miseczki. Ogórki i kaszę podajemy w osobnych miseczkach. Do osobnej miski wlewamy gulasz, który możemy udekorować ulubionymi kiełkami.
Krok 4 - Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13 foto
5
Smacznego!
Krok 5 - Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradca Smaku 17.03.2016 09:48
@gosia56, w dodatkach powinna być oczywiście kasza jęczmienna :)
gosia56 16.03.2016 19:51
czemu w składnikach jest kasza perłowa a pózniej jest kasza jaglana jako dodatek?
gosia56 16.03.2016 19:44
Super oglądałam i dziękuję za odpowiedz na moje pytanie to był strzał w dziesiątkę do kaszy jaglanej ulubione udko kurczaka dla męża on je uwielbia;)
KORAL 16.03.2016 18:40
Oglądałam , świetne, a myślałam że z żołądków to tylko a'la flaczki są dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak