Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5

odc. 5 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • żołądki drobiowe

    300 g
  • Rosół drobiowy z włoszczyzną

    2 l
  • seler

    1 korzeń
  • pietruszka

    1 korzeń
  • marchew

    1 duża szt.
  • liść laurowy

    4 szt.
  • ziele angielskie całe

    4 szt.
  • gałka muszkatołowa mielona

  • imbir mielony

  • majeranek otarty

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

  • pieprz czarny mielony

  • olej rzepakowy

Puree ziemniaczane

  • ziemniaki ugotowane

    3 szt.
  • Chrzan śmietankowy Smak

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto
Do gotującego się rosołu dodajemy żołądki drobiowe, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto
Gotujemy ok. 50 min aż żołądki będą miękkie. Na 10 min przed końcem gotowania dodajemy do żołądków pokrojone w słupki seler, pietruszkę i marchew.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto
Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i imbirem. Pod koniec dodajemy do smaku roztarty w dłoniach majeranek, świeżo mieloną sól i pieprz czarny. Ugotowane żołądki i warzywa wyjmujemy z bulionu. Żołądki kroimy w paski i przekładamy razem z warzywami na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy do zrumienienia. Przyprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto
Purée ziemniaczane: ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich 2 łyżki chrzanu oraz śmietanę. Śmietana powinna mieć temperaturę pokojową. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając i zdejmujemy z ognia.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto
Na dnie talerzy układamy purée oraz podsmażone żołądki z warzywami. Bulion podajemy w osobnym naczyniu i wlewamy na talerze bezpośrednio przed podaniem. Danie możemy ozdobić ulubionymi kiełkami i polać olejem koprowym (łączymy olej z posiekanym pęczkiem koperku. Następnie podgrzewamy, miksujemy i przecedzamy).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela427

08.03.2016 19:04
pyszna zupka

sylwia_sl

07.03.2016 23:10
ciekawy sposób podania i smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat