Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

żołądki drobiowe
300 g
Rosół drobiowy z włoszczyzną
2 l
seler
1 korzeń
pietruszka
1 korzeń
marchew
1 duża szt.
Liść laurowy suszony Prymat
4 szt.
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
4 szt.
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
olej rzepakowy

Puree ziemniaczane

ziemniaki ugotowane
3 szt.
Chrzan śmietankowy Smak
2 łyżki
śmietana 30%
2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5

Kroki postępowania

1
Do gotującego się rosołu dodajemy żołądki drobiowe, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto
2
Gotujemy ok. 50 min aż żołądki będą miękkie. Na 10 min przed końcem gotowania dodajemy do żołądków pokrojone w słupki seler, pietruszkę i marchew.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto
3
Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i imbirem. Pod koniec dodajemy do smaku roztarty w dłoniach majeranek, świeżo mieloną sól i pieprz czarny. Ugotowane żołądki i warzywa wyjmujemy z bulionu. Żołądki kroimy w paski i przekładamy razem z warzywami na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy do zrumienienia. Przyprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto
4
Purée ziemniaczane: ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich 2 łyżki chrzanu oraz śmietanę. Śmietana powinna mieć temperaturę pokojową. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając i zdejmujemy z ognia.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto
5
Na dnie talerzy układamy purée oraz podsmażone żołądki z warzywami. Bulion podajemy w osobnym naczyniu i wlewamy na talerze bezpośrednio przed podaniem. Danie możemy ozdobić ulubionymi kiełkami i polać olejem koprowym (łączymy olej z posiekanym pęczkiem koperku. Następnie podgrzewamy, miksujemy i przecedzamy).
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela427 08.03.2016 19:04
pyszna zupka
sylwia_sl 07.03.2016 23:10
ciekawy sposób podania i smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak