Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

udko z kaczki 4 sztuki
szalotka 2 sztuki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
kasza jęczmienna gruba 150 gramów
rosól warzywny KUCHAREK 700 mililitrów
ser dojrzewający bursztyn 50 gramów
miód wielokwiatowy 1 łyżka
śliwki węgierki 10 sztuk
koper 1 pęczek
olej 1 litr
masło klarowane 2 łyżki
masło 1 łyżka

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Kminek mielony Prymat
gałka muszkatołowa
Tymianek suszony Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
Cynamon mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38

Kroki postępowania

1
Deskę do krojenia posypujemy solą, majerankiem, kminkiem mielonym, gałką muszkatołową oraz tymiankiem. Kacze udka dokładnie obtaczamy w przygotowanej mieszance przypraw i odstawiamy na chwilę, żeby mięso przeszło ich aromatem.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38 foto
2

Następnie udka przekładamy do garnka i zalewamy około 1 litrem zimnego oleju. Włączamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Garnek przykrywamy folią aluminiową włożoną do wewnątrz, tak, aby dotykała powierzchni oleju (w innym przypadku skroplona para wodna spadałaby na rozgrzany olej).

Krok 2 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38 foto
3
Szalotki kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler. Po chwili dodajemy kaszę jęczmienną i kiedy kasza stanie się szklista, zalewamy całość rosołem warzywnym. Gotujemy do czasu, aż kasza i warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38 foto
4
Przygotowujemy konfiturę ze śliwek: w niedużym rondlu rozgrzewamy miód i dodajemy wydrylowane śliwki do niedużego rondelka z rozgrzanym miodem wrzucamy wydrylowane śliwki. Doprawiamy go zielem angielskim mielonym, cynamonem i dusimy chwilę na wolnym ogniu.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38 foto
5
Na blasze wyłożonej pergaminem układamy kacze udka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10-12 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38 foto
6
W międzyczasie kończymy przygotowanie kaszy. Dodajemy pokrojony koperek, starty żółty ser oraz 1 łyżkę masła.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38 foto
7
Kacze udka podajemy na aromatycznej kaszy wraz z podduszonymi w miodzie śliwkami.
Krok 7 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 07.11.2016 21:01
Kaczka, to mój ulubiony drób :)
bietka 07.11.2016 20:37
smaczna kaczuszka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak