Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38

odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • udko z kaczki

    4 szt
  • szalotka

    2 szt
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1 szt
  • kasza jęczmienna gruba

    150 g
  • rosól warzywny KUCHAREK

    700 ml
  • ser dojrzewający bursztyn

    50 g
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • śliwki węgierki

    10 szt
  • koper

    1 pęczek
  • olej

    1 l
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka

do smaku

  • sól morska

  • pieprz czarny

  • majeranek otarty

  • kminek mielony

  • gałka muszkatołowa

  • tymianek

  • ziele angielskie mielone

  • cynamon mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38
Deskę do krojenia posypujemy solą, majerankiem, kminkiem mielonym, gałką muszkatołową oraz tymiankiem. Kacze udka dokładnie obtaczamy w przygotowanej mieszance przypraw i odstawiamy na chwilę, żeby mięso przeszło ich aromatem.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38
Następnie udka przekładamy do garnka i zalewamy około 1 litrem zimnego oleju. Włączamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Garnek przykrywamy folią aluminiową włożoną do wewnątrz, tak aby dotykała powierzchni oleju (w innym przypadku skroplona para wodna spadałaby na rozgrzany olej).
Krok 3 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38
Szalotki kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler. Po chwili dodajemy kaszę jęczmienną i kiedy kasza stanie się szklista, zalewamy całość rosołem warzywnym. Gotujemy do czasu, aż kasza i warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38
Przygotowujemy konfiturę ze śliwek: w niedużym rondlu rozgrzewamy miód i dodajemy wydrylowane śliwki do niedużego rondelka z rozgrzanym miodem wrzucamy wydrylowane śliwki. Doprawiamy go zielem angielskim mielonym, cynamonem i dusimy chwilę na wolnym ogniu.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38
Na blasze wyłożonej pergaminem układamy kacze udka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10-12 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38
W międzyczasie kończymy przygotowanie kaszy. Dodajemy pokrojony koperek, starty żółty ser oraz 1 łyżkę masła.
Krok 7 - Doradca Smaku V: Kaczka ze smażonymi śliwkami i kaszą, odc. 38
Kacze udka podajemy na aromatycznej kaszy wraz z podduszonymi w miodzie śliwkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

07.11.2016 21:01
Kaczka, to mój ulubiony drób :)

bietka

07.11.2016 20:37
smaczna kaczuszka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat