Doradca Smaku IV: Pieczony kurczak z zielonym groszkiem, odc. 39

odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Pieczony kurczak z zielonym groszkiem, odc. 39

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kurczak

    1 cały
  • masło

    300 g
  • cytryna

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    pęczek
  • seler

    1 mały korzeń
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

  • Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • tymianek

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Sałatka

  • cebula biała

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 sztuki
  • masło

    10 g
  • mleko kokosowe

    gęste 200 ml
  • groszek mrożony

    400 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IV: Pieczony kurczak z zielonym groszkiem, odc. 39

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Pieczony kurczak z zielonym groszkiem, odc. 39 foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Pieczony kurczak z zielonym groszkiem, odc. 39 foto
W 2 l ciepłej wody rozpuszczamy 4 czubate łyżki soli. W tak przygotowanej solance zanurzymy kurczaka i odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Masło ucieramy, dodajemy tymianek, otartą skórkę z cytryny, kolorowy pieprz i sól oraz garść posiekanej natki pietruszki. Całość ponownie ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Pieczony kurczak z zielonym groszkiem, odc. 39 foto
Po wyjęciu kurczaka z lodówki poluzowujemy skórę i wciskamy pod nią masło. Cytrynę kroimy na mniejsze cząstki, seler i czerwoną cebulę w średnią kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku tymiankiem, pieprzem kolorowym i solą. Dokładnie mieszamy, faszerujemy kurczaka i spinamy go wykałaczkami. Kurczaka z wierzchu posypujemy Przyprawą do kurczaka, przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 60 min w 160°C.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Pieczony kurczak z zielonym groszkiem, odc. 39 foto
Sałatka: pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę podsmażamy na oleju. Wrzucamy plastry marchewki oraz papryki i smażymy, aż marchew będzie miękka. Następnie dodajemy odrobinę masła i curry. Na koniec wlewamy mleko kokosowe, dodajemy groszek, sól i czarny pieprz.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Pieczony kurczak z zielonym groszkiem, odc. 39 foto
Upieczonego kurczaka podajemy na sałatce z groszku i marchewki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat