Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki w sosie własnym
Jak przygotować żołądki do zrobienia gulaszu? jest kilka zasad:
1. Żołądki należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
2. Potem odcinamy błonki i przerosty. Dzięki temu żołądki lepiej się ugotują.
3. Żołądki drobiowe gotujemy w wodzie przez około 10 minut. Po tym czasie żołądki odcedzamy i zagotowujemy w czystej, świeżej wodzie. Ten zabieg ma na celu pozbycie się nieczystości, tłuszczu.
4. Ostatni etap to dodanie pozostałych składników i przypraw wg przepisu.
5. Gotowanie żołądków wymaga czasu. Można ten proces przyspieszyć używając szybkowaru. Wtedy dusimy je, od momentu zagotowania około 10 minut.
Kroki postępowania
Na odrobinie tłuszczu podsmażamy żołądki z cebulą. Podlewamy wodą, wsypujemy przyprawę Kucharek, mąkę i paprykę. Dodajemy pokrojoną marchew i seler. Dusimy do miękkości. Zabielamy sos śmietaną. Doprawiamy pieprzem.
Gulasz z żołądków w sosie własnym podajemy z ziemniakami i surówką.