Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żołądki w sosie własnym

5.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gulasz z żołądków w sosie własnym - nieskomplikowane danie, ale jego przygotowanie wymaga trochę czasu i pewnych reguł w przygotowaniu.

Składniki:

żołądki z kurczaka 40 dag
cebula 1/2 sztuki
marchew 1 sztuka
seler 1 kawałek
mąka 1 łyżka
śmietana 1,5 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
przyprawa KUCHAREK 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Porada

Gotowanie żołądków wymaga czasu. Można ten proces przyspieszyć używając szybkowaru. Wtedy dusimy je, od momentu zagotowania około 10 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki w sosie własnym

Jak przygotować żołądki do zrobienia gulaszu? jest kilka zasad:

1. Żołądki należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.

2. Potem odcinamy błonki i przerosty. Dzięki temu żołądki lepiej się ugotują.

3. Żołądki drobiowe gotujemy w wodzie przez około 10 minut. Po tym czasie żołądki odcedzamy i zagotowujemy w czystej, świeżej wodzie. Ten zabieg ma na celu pozbycie się nieczystości, tłuszczu.

4. Ostatni etap to dodanie pozostałych składników i przypraw wg przepisu.

5. Gotowanie żołądków wymaga czasu. Można ten proces przyspieszyć używając szybkowaru. Wtedy dusimy je, od momentu zagotowania około 10 minut.

Kroki postępowania

1
Żołądki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Wodę odlewamy, wlewamy nową i znów gotujemy 10 minut. Odcedzamy.
Krok 1 - Żołądki w sosie własnym foto
2

Na odrobinie tłuszczu podsmażamy żołądki z cebulą. Podlewamy wodą, wsypujemy przyprawę Kucharek, mąkę i paprykę. Dodajemy pokrojoną marchew i seler. Dusimy do miękkości. Zabielamy sos śmietaną. Doprawiamy pieprzem.

Krok 2 - Żołądki w sosie własnym foto
3

Gulasz z żołądków w sosie własnym podajemy z ziemniakami i surówką.

Żołądki drobiowe mogą być przyrządzane na różne sposoby. Zobacz kilka z nich:

przepis na  GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

przepis na GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH Z PIECZARKAMI

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 05.11.2013 17:41
smaczne danie
Motorek 06.09.2013 09:26
pycha potrawka
adelajda 05.07.2013 14:03
uwielbiam żołądki
misia53 05.05.2013 21:57
jestem wielką amatorką żołądków
olkaaa 31.10.2012 09:54
muszę zrobić
kate.500 22.10.2012 08:51
super
RenataZ-et 19.10.2012 19:29
super obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak