Przepis dnia V: Wątróbki indycze z gruszką i majerankiem, odc. 36

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Majeranek suszony Prymat

  • Rozmaryn suszony Prymat

  • Cebula suszona Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • wątróbka drobiowa

    300 g
  • cebula

    1 szt.
  • gruszka

    1 szt.
  • ziemniaki

    kilka sztuk
  • śmietana 36%

    200 ml
  • masło

    2 łyżeczki
  • mąka

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Wątróbki indycze z gruszką i majerankiem, odc. 36 foto
Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z tłuszczu. Zalewamy śmietaną i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Wątróbki indycze z gruszką i majerankiem, odc. 36 foto
Po upływie 2-3 godzin wyjmujemy wątróbkę z lodówki i osuszamy na papierowym ręczniku lub ściereczce, żeby nie pryskała w trakcie smażenia. Następnie obtaczamy wątróbkę w mące i smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3 minut z każdej strony.
Krok 3 - Przepis dnia V: Wątróbki indycze z gruszką i majerankiem, odc. 36 foto
W międzyczasie wrzucamy ziemniaki do osolonej wody i gotujemy. Możemy też użyć wcześniej ugotowanych ziemniaków. Wystarczy, że wrzucimy je na chwilę do gorącej wody, do czasu podgrzania. Z gruszki usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. ½ gruszki kroimy w średniej wielkości kawałki. Drugą połowę zostawiamy do dekoracji.
Krok 4 - Przepis dnia V: Wątróbki indycze z gruszką i majerankiem, odc. 36 foto
Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do smażonej wątróbki. Danie doprawiamy do smaku rozmarynem, cebulą suszoną, czosnkiem granulowanym i wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojoną gruszkę i całość doprawiamy świeżo mieloną solą, pieprzem czarnym i majerankiem. Na sam koniec dodajemy masło i gdy się rozpuści, zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 5 - Przepis dnia V: Wątróbki indycze z gruszką i majerankiem, odc. 36 foto
Wątróbki podajemy na talerzu z ugotowanymi ziemniaczkami, przystrojone świeżą gruszką pokrojoną w plastry.
Doradca Smaku
Wyjętą z lodówki wątróbkę osuszamy na papierowym ręczniku lub ściereczce, żeby nie pryskała w trakcie smażenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat