Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70

Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • jabłka

    2
  • grzyby suszone

    50 g
  • jajko

  • koper włoski

    1 sztuka
  • kaczka

    1 udko
  • olej

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • masło

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70 foto
Grzyby namaczamy 12 h przed przygotowaniem potrawy. Wrzucamy je do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut. Koper włoski kroimy drobno. W garnku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy koper.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70 foto
Jabłka obieramy, kroimy drobno. Dodajemy do kopru, dusimy wszystkie składniki do miękkości. W międzyczasie możemy podlewać wodą, jeśli za szybko odparuje. Do grzybów dodajemy liść laurowy oraz pieprz do smaku.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70 foto
Przygotowujemy ciasto na pierogi – do 300 g mąki wbijamy jajko, dodajemy odrobię oleju, odrobinę ciepłej wody oraz soli. Jeżeli ciasto jest za gęste rozrzedzamy je wodą. Wyrabiamy ciasto dłonią, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy do odpoczęcia.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70 foto
Przygotowujemy farsz: grzyby wcześniej wyjmujemy do przestygnięcia, siekamy bardzo drobno. Bardzo drobno kroimy mięso kaczki. Kaczkę z grzybami łączymy. Drobno siekamy koperek, dodajemy do farszu, dodajemy majeranek. Całość mieszamy, dodajemy odrobinę wody z gotowania grzybów.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70 foto
Rozwałkowujemy ciasto na pierogi. Szklanką wycinamy kółeczka na pierogi. Nakładamy na nie farsz i zawijamy pierogi. W garnku wstawiamy wodę, na gotującą się wodę wrzucamy gotowe pierogi, delikatnie mieszamy po wrzuceniu (żeby się nie przykleiły do dna) gotujemy 5 minut od wypłynięcia.
Krok 6 - Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70 foto
Do kopru z jabłkiem dodajemy sól i pieprz, miksujemy na mus.
Nakładamy mus na talerz i na mus kładziemy pierogi, ozdabiamy świeżym koprem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

IZABELA29 27.11.2016 19:18
Pyszne pierogi
ben-ka 01.02.2016 09:20
Kaczka i grzyby...muszę zapamiętać :)
norweska20 07.12.2015 19:33
z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam..ciekawe zestawienie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat