Zastanawiasz się do czego wykorzystać figi? Przepisy podpowiedzą Ci przede wszystkim, jak przygotować z nich pyszne desery. Figi są naturalnie słodkie, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w deserach jako zamiennik cukru. Jednak możesz nieco przełamać ich słodycz. Wystarczy, że dodasz bardziej słone składniki lub pokusisz się o dodatek w postaci alkoholu. W ten sposób stworzysz kompozycję, której oryginalny smak z pewnością zaskoczy niejedną osobę. W jakiej postaci najlepiej sprawdzą się figi? Przepisy wykorzystują najczęściej surowe lub zapiekane owoce. Możesz je również zblendować na gładką masę.
Figi – przepisy
Pieczona figa – przepis na nią jest prosty do wykonania. Dodaj do niej miód oraz orzechy włoskie. W ten sposób stworzysz proste, a zarazem oryginalne danie, które możesz podać na deser. Bardzo ciekawym dodatkiem będzie również gorzka czekolada. Wraz z migdałami stworzy ciekawe połączenie.
Do czego jeszcze można wykorzystać figi? Przepisy na deser na zimno sprawdzą się tu idealnie. Możesz przygotować krem figowy i połączyć go z jogurtem, który przełamie słodycz owoców.
Dania z figami to nie tylko słodkie desery. Jeśli szukasz bardziej wytrawnych potraw, połącz owoce z szynką parmeńską i serem kozim. Możesz również użyć gorgonzoli. Te smaki świetnie się ze sobą równoważą.
Potrawy z figami z dodatkiem alkoholu wykorzystasz natomiast podczas niejednego przyjęcia. W ten sposób podasz bardzo ekskluzywne figi. Przepisy na nie wymagają głównie mocniejszych alkoholi, np. porto.
Wykorzystałeś już figi? Przepisy na inne dania obiadowe i desery znajdziesz w pozostałych kategoriach na doradcasmaku.pl.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: