Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Keksówka o długości około 27 cm

  • banan

    400 gram
  • cukier

    150 gram
  • mąka pszenna

    150 gram
  • olej

    50 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo

  • suszone figi

    1/2 szklanki

Ponadto

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Banany należy obrać, a następnie rozdusić widelcem lub potłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Dodać cukier, mąkę, jajko, olej oraz sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Całość dokładnie połączyć za pomocą łyżki i na końcu wymieszać z kawałkami fig.
Ciasto przelać do keksówki wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Diana Rusiłowicz
Ciasto jest przepyszne, niezwykle puszyste i lekko wilgotne. - najlepiej użyć bananów dojrzałych - figi powinny być posiekane

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 05.06.2018 18:36
dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat