odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Sałata z figami i serem, odc. 9

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek

    1 sztuka (duży)
  • czosnek

    1 ząbek
  • koperek świeży

    kilka gałązek
  • maślanka

    700 ml (mrągowska)
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    7-8 sztuk
  • awokado

    1 sztuka
  • figi

    8 sztuk (świeżych)
  • miód

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    3-4 łyżeczek
  • ser żółty

    4 krążki do smażenia i grillowania
  • sałata

    mieszanka ulubionych sałat
  • Musztarda czeska

    3 łyżeczki
  • oliwa

    150 ml
  • ocet

    2 łyżki
  • sól ziołowa

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • goździki całe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Sałata z figami i serem, odc. 9 foto
Przygotowujemy koktajl: ogórka kroimy w kostkę, ząbek czosnku w plasterki. Blendujemy razem ze świeżym koperkiem i maślanką. Doprawiamy do smaku solą ziołową.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Sałata z figami i serem, odc. 9 foto
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w drobne paseczki. Cebulę (czerwoną i białą) kroimy w piórka. Przekładamy do większej miski. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe oraz obrane i pokrojone w kostkę awokado.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Sałata z figami i serem, odc. 9 foto
Figi nakrajamy w krzyżyk i wkładamy do garnka nacięciem do góry. Dodajemy miód, sok z cytryny i niewielką ilość wody. Płyn powinien zakrywać figi do 1/3 ich wysokości. Dodajemy kilka goździków. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Sałata z figami i serem, odc. 9 foto
Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę, ocet i dokładnie mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy składniki w misce i doprawiamy do smaku solą oraz rozgniecionymi w moździerzu ziarnami pieprzu kolorowego. Przygotowanym sosem polewamy warzywa przygotowane w misce i mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku VII: Sałata z figami i serem, odc. 9 foto
Na rozgrzanej patelni grillujemy krążki serowe po ok. 2-3 minut z każdej strony.
Krok 6 - Doradca Smaku VII: Sałata z figami i serem, odc. 9 foto
Na talerz wykładamy liście sałaty i przygotowaną sałatkę. Na wierzchu układamy ugotowane figi oraz grillowane krążki sera przekrojone na połówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 19.09.2017 10:35
Ależ ona piękna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat