Tarta z figami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    250 g
  • masło

    125 g
  • Cukier Muscovado

    10 g
  • sól

  • śmietana 30%

    500 ml
  • jajka

    3
  • żłótka

    2
  • miód

    2 łyżki
  • migdały w płatkach

    50 g
  • figi

    4 szt
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Szybko łączymy mąkę z masłem, tak aby nie ocieplić masy. Dodajemy cukier muscovado , odrobinę soli a na końcu zimnej wody, tak aby ciasto połączyło się. Kulkę ciasta wkładamy do lodówki na około 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do foremki i lekko nakłuwamy widelcem. Wykładamy pergaminem, obciążamy aby nie wyrosło. Wkładamy do piekarnika na 15 min na 190 st C, po czym usuwamy obciążenie i pieczemy dalej aż się lekko zarumieni.
Farsz"
Śmietanę 30 % lekko ubijamy po czym powoli wkręcamy w nie całe jajka i żółtka. Masę słodzimy miodem. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, po czy dodajemy je do masy. Masę śmietanowo - jajeczną wylewamy na upieczone ciasto i pieczemy około 35 min w piekarniku na 185 st. Na upieczona tartę układamy pokrojone w ósemki figi, tarte posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi ziołami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 10.06.2016 00:37
wygląda bosko!!!
Klausia 16.09.2015 19:37
ale ładnie wygląda :)
SmacznaPyza 02.10.2013 22:40
cudna tarta i już wiem ktoś Ty :D
Katarzyna34 02.10.2013 17:30
wspaniale wygląda
Małgorzata9 02.10.2013 13:30
świetny przepis
Ewelina38 02.10.2013 10:59
cudownie wygląda :)
Stenka 02.10.2013 07:30
Pięknie wygląda
caralajna 02.10.2013 07:05
bardzo efektowna :)
Lis 02.10.2013 00:26
Wygląda wprost bajecznie:)
Bernadeta1 02.10.2013 00:24
wygląda przepysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat