Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z figami
Szybko łączymy mąkę z masłem, tak aby nie ocieplić masy. Dodajemy cukier muscovado , odrobinę soli a na końcu zimnej wody, tak aby ciasto połączyło się. Kulkę ciasta wkładamy do lodówki na około 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do foremki i lekko nakłuwamy widelcem. Wykładamy pergaminem, obciążamy aby nie wyrosło. Wkładamy do piekarnika na 15 min na 190 st C, po czym usuwamy obciążenie i pieczemy dalej aż się lekko zarumieni.
Farsz"
Śmietanę 30 % lekko ubijamy po czym powoli wkręcamy w nie całe jajka i żółtka. Masę słodzimy miodem. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, po czy dodajemy je do masy. Masę śmietanowo - jajeczną wylewamy na upieczone ciasto i pieczemy około 35 min w piekarniku na 185 st. Na upieczona tartę układamy pokrojone w ósemki figi, tarte posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi ziołami